Angela Olt: Kes aitab küll inimest?

, MTÜ Jeeriko juhataja Projekti “Terve pere keskus”
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Olt.
Angela Olt. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Tänasel päeval, kui kõigini on meediakanalite kaudu jõudnud kulutulena informatsioon, et maailma riikide majandus seisab kuristiku äärel ja Eesti kihutab neist mööda, on tekkinud paljudes kaasmaalastes tunne, et nad on jäetud üksi oma muredega ja riik tegeleb kõige muuga, aga mitte oma kodanike aitamisega.


Tegelikkus on hoopis teine. Riik ei tegele iga indiviidi probleemidega eraldi, vaid kogu riigi kestmajäämisega.

Iga kodanikuga eraldi tegeleb kohalik omavalitsus - valla- või linnavalitsuse vastavad ametnikud, sealhulgas ka vallavanemad, linnapead ja volikogud.

Nende hoolde on riik ning seeläbi meie ise andnud volitused ja võimu toimida nii, et iga kodanik tunneks ennast hästi ja turvaliselt.

Seda eriti siis, kui ei lähe just kõige paremini.

Mis on tehtud kodanikule?

2008. a esitas MTÜ Jeeriko EASile projekti "Terve pere keskus", et saada rahastus Norra EMP tõukefondide kaudu.

Projekt tunnistati edukaks ja sai rahastuse 2,86 miljonit krooni.

Projekti põhieesmärk on pakkuda raskustesse sattunud inimestele just sellist abi ja tuge, nagu nad vajavad.

Koolis õpetatakse keelt ja ajalugu ning palju muud väga vajalikku, samas ei õpetata aga koolis, kuidas oma eluga toime tulla, hakkama saada.

Pereelu ja toimetulek nõuavad inimeselt väga suuri oskusi, teadmisi ja head tahet.

Kui eeldatavasti on meil kõigil tahe, siis teadmised ja oskused toimida edukalt perena jõuavad enamikuni läbi isikliku otsimise, vaeva ja valu.

Tihti on õigete vastuste ja tegude otsingus kannatajaid rohkem kui üks.

MTÜ Jeeriko projekt "Terve pere keskus" ongi mõeldud abi ja tuge andma kohe algusest, et "omad vitsad" ei oleks nii kibedalt valusad.

MTÜ Jeeriko teeb koostööd seitsme Lääne-Virumaa ja ühe Järvamaa omavalitsusega: Vinni, Tapa, Rakvere, Tamsalu, Väike-Maarja, Kadrina valla, Rakvere linna ja Ambla vallaga.

Nimetatud omavalitsused panustavad projekti "Terve pere keskus" läbiviimisse 30 000 krooni omavalitsuse kohta ning osalevad aktiivselt projekti töös, tehes ettepanekuid ja täiustades teenuseid.

Seda kõike selleks, et luua oma kodanikele abi saamise võimalused ja nad end turvaliselt tunneks.

Projekti "Terve pere keskus" eesmärke on mitu.

Kõigepealt renoveerida Norra EMP toetusraha ja omavalitsuste ning MTÜ Jeeriko osalustasudega MTÜ Jeeriko saun, et inimesed, kellel pole kodus pesemisvõimalust, saaksid oma hügieeni eest harjumuspäraselt hoolitseda.

Tervis algab enesehügieenist, samuti eneseväärikus ja rahulolutunne.

Projekti käigus renoveeritakse ja sisustatakse tegevustoad, kus saab tegelda meelepäraste ettevõtmistega, näiteks näputööga jne, samuti kuulata lektoreid ning osaleda interaktiivsetel loengutel.

Inimene ei saa korraga kõiges tark ja pädev olla - vaja on pidevalt juurde õppida ja teadmisi koguda, see parandab toimetulekut ja ei lase hättasattunul tunda ennast üksi ning tõrjutuna.

Millised mured vaevavad?

MTÜ Jeeriko on koostöös valdade sotsiaal­töö­tajatega hoolikalt infot kogunud ja analüüsinud, kuid mis veelgi tähtsam, on küsinud nõu inimestelt, millest nad puudust tunnevad. Selle abil on selekteeritud peamised mureallikad:

1) töötus - kuidas olla, kui ühel päeval enam tööle minna ei saa, oled koondatud või lihtsalt tööst ilma;

2) alkoholism/narkomaania - mida teha, kui oled ise või on sinu lähedane hakanud alkoholi/narkootilisi aineid tarbima;

3) toimetulek - kuidas toime tulla vähesega, kuidas hakkama saada ilma, et langeks ka sotsiaalne staatus;

4) vanglast vabanenud inimesed - mis saab edasi, kui pole tööd, sõpru ega peret;

5) psüühikahäiretega inimeste päevakeskus - puhkust ja võimalust vajavad ka lähedased;

6) võlanõustamine - kuidas toime tulla üle pea kasvanud kohustuste ja tekkinud võlgadega;

7) riskigrupid - probleemide korral toetuse ja arenguabi pakkumine;

8) noored lapsevanemad - kes aitaks nõuga ja jõuga, kui lapsed saavad lapse;

9) HIV/AIDS - toetavate eneseabigruppide arendamine, info jagamine;

10) meeste vaimne ja füüsiline tervis - mehed elavad oma mured läbi endas, ei jaga tekkinud raskusi, vaid püüavad ise nendega hakkama saada. Sellest tulenevad tervisehädad jm. Loodavas keskuses saavad mehed abi meestelt.

Miks just Tapal?

Vastus on lihtne - Tapal tegutsev MTÜ Jeeriko tegi valdadele ettepaneku luua koos keskus, kus saavad abi paljud inimesed ja kuhu on koondunud head spetsialistid.

Igal vallal eraldi ei ole rahalisi ja inimressursse, et luua niisugust keskust. See on väga kallis ettevõtmine.

Samas, koostööd tehes saab pakkuda aga parimat ja ka rahaline vastutus on jagatud.

Paljude probleemide lahendamiseks saab abi MTÜ Jeeriko Terve pere keskusest.

Meil on teadmiste, oskuste ja hea tahtega spetsialistid ning materiaalne ressurss, et aidata iga inimest, kes meie poole pöördub.

Projekt "Terve pere keskus" on loodud just selleks, et iga inimene, kellel on tekkinud mure, saaks asjatundlikku abi, toetust ja häid emotsioone.

MTÜ Jee­ri­ko Terve pere keskuse klientidele on kõik teenused tasuta.

Arutusel on ka see, kuidas kindlustada inimestele võimalus käia Tapal abi saamas - kas tasuda tema transpordikulud, näiteks osta kuupilet, või siis organiseerida tasuta transport.

Vinni, Tapa, Rakvere, Tamsalu, Kadrina, Väike-Maarja, Ambla valla ja Rakvere linna juhid on loonud hea ja turvalise võimaluse oma kodanikele saada kvaliteetset abi, et raskustest paremini ja kiiremini välja tulla.

Anda inimesele pisut raha on lihtne ja suhteliselt odav abi, samas ei anna see pikaajalist tulemust, raha kulub ju kiirelt ja oskusi ning teadmisi see juurde ei kasvata.

"Terve pere keskuse" projekti rahastamises osalejad ei ole läinud kergema vastupanu teed, vaid on valinud raskema, kuid samas tulemuslikuma mudeli, aitamaks oma kodanikke, kes on raskustesse sattunud.

Hooliv on abi pakkuda, raskustesse sattunul on tark pakutud abi ka vastu võtta!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles