Juhtkiri: Loodusrahvaks arenedes

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eestlased peavad end tehnoloogia- ja loodusrahvaks. Esimest näivad kinnitavat Skype ja kõikvõimalikud mugavad internetiteenused, millest paljudes riikides ainult unistada võib. Näiteks digiallkiri ja e-riik.

Viimase määratluse poolt räägib aga rahva suur looduslembus, mis päädib kevaditi Eestimaa puhastamise ja sügiseti suure seenekorjamisorgiaga. Valdur Mikita sõnul ongi eestlane selline tegelane, kel on ühes käes nutitelefon ja teises seenenuga. Ja Mikita on isegi oma muheda erudeeritusega lugevate eestlaste lemmikute sekka tõusnud.

Loodusearmastus kõlab ka inimeste võitlusest kaevanduste vastu. Ühekordne tulu ei korva elaniku teadvuses põllumajandustegevuse või puhta joogivee kadu. Puhas õhk ja vesi, metsad, kus igal sammul teine eestlane vastu ei tule, ja sedasorti vaikus looduses, kus on kuulata ainult käo kukkumist, on säärane igapäevane luksus, mis on maailmas haruldaseks muutunud. Ja seda luksust soovitakse hoida natukenegi kauem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles