Somnambuuliga alateadvuse rannas

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sadakond jalutajat nautis Käsmus meretuuli ja -muuseumi ning mõtiskles koos lavastuse “Somnambuul” loojatega ajaloolise ja inimliku uneskõnni üle.

Kui Rakverest tulnud huvilised ning kaks bussitäit Looduse Omnibussi rahvast olid kuulanud Käsmus ranna veeres lugusid merest ja sadamatest ning vaadanud üle meremuuseumi varad, suunduti rahvamajja. Seal kõneles Rakvere teatri lavastuse “Somnambuul” ajastust – sügisest 1944 – ajaloolane Villu Põldma, loo ja lavastuse tõukejõududest lavastaja Sulev Keedus ning Gottfridi osatäitja Toomas Suuman mõtiskles eraldatuses elava inimese ajataju muutumise üle.

Villu Põldma ütles, et laevade ja paatidega põgeneti veel sügisel 1944 Rootsi, kui Vene väed olid Eestit vallutamas. Näidendi “Somnambuul” sündmused toimuvadki oktoobrikuus rannakülas, tegelasteks on Põldma sõnul inimesed, kes suhtlevad teistega vähe ning kelle maailmataju on seetõttu muutunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles