Kroonlinna nullist loobumine tavainimese tegemisi ei sega

Peep Linno
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti loobub järgmisest aastast Kroonlinna nullist, mis toob kaasa palju tööd kaartide tegijatele ja geodeetidele. Tavainimesele nulli muutus mingeid lisasekeldusi või -tööd ei tähenda.

Kui uus nullkõrgus on kinnitatud, teisendatakse kõrgused vana kehtiva geoaluse pealt, ütles Rakvere planeerimisspetsialist Erkki Leek. Samamoodi teisendatakse vajadusel juba ehitisregistrisse kantud ehitiste nullpunktiga seotud kõrgused. Kõvasti tööd toob nulli muutus kaarditegijatele, kes peavad muutma kaartidel kõik kõrgusmärgid, ütles Leek. Aga kui inimesel on kavas hakata ehitama järgmise aasta alguses või aastavahetuse paiku, võib ta oma maaüksuse geodeetilise mõõdistuse rahulikult praegu ära tellida, tema jaoks midagi ei muutu.

Keskkonnaminister allkirjastas kolmapäeval geodeetilise süsteemi määruse muudatused, mille järgi loobutakse Eestis järgmisel aastal Kroonlinna nullist, mis oli seni kõrgussüsteemi aluseks, ning hakatakse absoluutset kõrgust ja sügavust arvestama Euroopa kõrgussüsteemi ehk Amsterdami nulli järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles