Sada Viru pulli ehk Eesti mees on Soomes staar (3)

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pidevalt rõhutati, et tegemist ei ole meeste tantsupeoga, vaid tantsuetendusega.
Pidevalt rõhutati, et tegemist ei ole meeste tantsupeoga, vaid tantsuetendusega. Foto: Lapuan Kamerakerho

Lapual vihtusid sada eesti meest Soome 100 pidustuste raames tantsu pesapallistaadionil. Esietendus Ari Nummineni tantsulavastus “Mies”.

Teatraalseid elemente sisaldav “Mies” jutustab loo ühest tavalisest soome mehest. Mehest, kes ei tantsi. Mehest, kes ei tunne ennast muutuvas maailmas kuigi mugavalt, sest piirid, mille järgi ta on õppinud elama, ei kehti enam. Kõik uus on aga võõras ja uskumatu, lausa unenäoline, ning ratsapiitsa ehk võimu sümbolit hoiab must mees. Vehitakse ka vikerkaarevärviliste tolmuharjadega, Tšaikovski “Luikede järvegi” tantsivad kaunite piigade asemel poolpaljad paksukesed habemikud. Soome põldudel töötavad aga pagulased. Etendus kulgeski läbi nende maastike, heites kainestuseks pilgu üle õla minevikku.

“See on sotsiaalkriitiline teater, koht, kus vaadata ennast peeglist,” selgitas lavastaja Ari Numminen. Lavapiltide loomisel põimis ta omavahel modernsed ja traditsioonilised elemendid, mängides julgelt sümbolitega. Nõnda tekkisid fantaasiamaastikud: heinamaal jalutavad ringi reisikohvritega ametnikud, koolikiusajate küüsist päästavad Fordiga kohale kihutavad rahvarõivastes onud ja Aafrika mehed taovad trummi. “Tänapäeval oled sa ärimees, aga varem olid põllumees,” tõi Numminen näite, kuidas maailm muutub.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles