Kalm: riigigümnaasiumi koht on ebaloogiline

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Akadeemik Mart Kalm kirjutab Postimehes sellest, kuidas kasutada vanemat arhitektuuri ühiskondlike probleemide lahendamiseks. Ta puudutab enne valimisi teravalt esile kerkinud riigigümnaasiumi asukoha teemat.

“Rakveres asub 1930. aastatel Alar Kotli kavandatud gümnaasium linnaehituslikult haridustemplile nii ideaalselt dominantses asukohas, et seda ei saa saavutada ükski uus koolimaja. Rakvere gümnaasiumi hoone, mille omaaegsed arhitektuursed konkurendid olid Tallinnas Prantsuse lütseum ja Westholmi gümnaasium, on alati lasknud maakonnalinnal mõjuda suuremana, kui see tegelikult on,” kirjutab Kalm. Ta lisab, et tundub veider paigutada alama astme põhikool mäe peal linna valitsevasse ajaloolisse gümnaasiumihoonesse ja ehitada madalamale, üldse mitte sama väljapaistvale kohale riigigümnaasium kui kõrgema astme kool.

“See pole ebaloogiline mitte ainult ruumiliselt, vaid ka ajaloolise järjepidevuse seisukohalt. Arusaadavalt riivab ajaloolise gümnaasiumihoone degradeerimine arvukat vilistlaskonda üle Eesti,” väidab Kalm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles