Kiri: Võlg on ikka võõra oma – ka raamatuvõlg!

, Lääne-Virumaa keskraamatukogu arendusspetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatud.
Raamatud. Foto: Peeter Langovits

Kevadel (13. aprillil) ilmus Eesti Päevalehes lugu sellest, kuidas Tallinna keskraamatukogu on sunnitud oma raamatute tagasisaamiseks kasutama kohtutäiturite abi.


Võlglased ei ole paraku vaid Tallinna keskraamatukogu probleem. Nendega on hädas pea kõik raamatukogud.



Paneb mõtlema, miks võlgnevust raamatukogule ei peeta justkui võlaks. Kui jääme võlgu pangale, võib juhtuda, et pank läheb meie vara kallale.



Kui võlg on tasumata sõbrale, siis suuremal osal inimestest süda valutab. Kui me tagasi ei maksa, kaotame tõenäoliselt sõbra ja usaldusväärsuse.



Miks on siis nii, et raamatuko­gust raamatut laenuks võttes suh­tume kuidagi teisiti? Sageli näeme lugejaid, kes on pahased, kui neilt viivitatud aja eest viivist küsitakse.



On neid, kes pahandavad, et võlgnevust liiga harva meelde tuletatakse, kui ka neid, kes nurisevad, et raamatukogu risustab nende e-posti pidevate "kurjade" kirjadega (mida muuseas ei kirjuta iga kord raamatukoguhoidja õrn käeke, vaid mille läkitab raamatukoguprogramm automaatselt).



Võib-olla on suhtumine tulnud sellest, et raamatu laenutamine on tasuta? Võib-olla pole me teadvustanud, kui palju mak­sab täna üks raamat? Raamatukogu puhul lisandub hinnale ka raamatu töötlemiskulu (vöötkood, kile, turvaelemendid).



Pöördumine kohtutäiturite poo­le on raamatukogu jaoks tülikas ja meeleheitlik samm, mida ei võeta ette raha teenimiseks ja võlglaste karistamiseks, vaid ikka selleks, et nõutud raamatud (mida raamatukogud tänases majanduslikus seisus saavad osta veelgi vähem kui varem) jõuaks ka teiste lugejateni.



Lääne-Virumaa keskraamatukogus on hetkel üle 120 võlglase, kelle võlgnevus on suurem kui 60 päeva. Neist üle 70-l on raamatud tagastamata enam kui aasta. Paar kuud tagasi oli see number tunduvalt suurem. Aktiivne meeldetuletuste saatmine on kandnud vilja.



Loodame väga, et meie raamatukogu ei pea lähitulevikus kohtutäiturite või inkassofirmade teenuseid kasutama, kuid majanduskriisi süvenedes ja raamatuosturaha vähenedes ... kes teab.



Lääne-Virumaa keskraamatukogu tänab kõiki oma kohusetundlikke lugejaid, keda meil on õnneks tunduvalt rohkem kui võlglasi. Kõigile neile, kes on raamatukogule võlgu, tuletame meelde, et tooge ununenud raamatud raamatukogusse tagasi juba enne suvepuhkusele minekut.



Mida kauem viivitada, seda suuremaks kasvab võlg. Ilma võlakoormata on ju kergem puhata!



22.-26. juunini tuleb raamatukogus ka viivisevaba nädal "Võlast vabaks!".

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles