Eesti välispoliitika väljakutse – Euroopa ühtsus

Hannes Hanso
, välispoliitika ekspert, Sotsiaaldemokraatlik Erakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Ukraina rahva toetamisest loobumine oleks suur ajalooline viga. Tegelikult tegime vea juba 2008. aastal, kui lasime Venemaal karistamatult lõhkuda Gruusia terviklikkuse.

Usun, et aastate pärast tänastele Ukraina, Krimmi ja Venemaa arengutele tagasi vaadates, näeme, et tegu on 2001. aasta 11. septembri New Yorgi terrorirünnakutega võrdselt tähelepanu väärivate sündmuste jadaga. Venemaa käitumine on viinud Euroopa viimaste aastakümnete suurimasse julgeolekukriisi. Seega on hetkel Ukrainas toimuval pikaajaline mõju kogu Euraasia mandri tulevikule. Käimasolevad protsessid on test läänemaailma võimekusele ja elujõulisusele – nüüd pole aeg kokkulepluseks ega nõrkuse näitamiseks.

Ukraina rahva toetamisest loobumine oleks suur ajalooline viga. Tegelikult tegime vea juba 2008. aastal, kui lasime Venemaal karistamatult lõhkuda Gruusia terviklikkuse. Toona ei võetud peale retoorika ja avalduste tegemise lõppkokkuvõttes mitte midagi ette ning pretsedent oligi loodud – Venemaal kasvas karistamatuse tunne. Õiguslikus vaakumis eksisteerivad Lõuna-Osseetia ja Abhaasia on Venemaa käitumise tagajärg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles