Et oleks rahu ja inimestest heameel

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wirumaa Teataja

“Paljude südamed on püha vastu läinud tuimaks, paljude kõrvad kuulevad ainult elutänavate müra ja eluraskuste kisendamist,” kirjutas Rakvere koguduse õpetaja B. Ederberg 1929. aasta Virumaa Teataja jõulunumbris.

Ta lisas, et “paljudel on jõulud ainult väliseks puhke- ja söömapäevaks ja nende hinges ei leia jõululaul mingit vastukaja, katkes ammugi juba eluriistal jõuluhelide teel”. Keegi A. Mikael kirjutas sealsamas: “Põllumees on mures oma majapidamise pärast – võlad tahavad tasuda, maksud maksta, kuid sissetulekud on vähesed, sest põllusaaduste hinnad on odavad.

Linnalane ja ärimees kurdavad samuti: ei ole tööd, ärielus vähe ostjaid – maainimese ostujõud on nõrk. Riigi- ja seltskonnategelane on mures tuleviku pärast, ei tea, missuguseks kujuneb meie omavalitsus, mille valimised paari kuu pärast. Ka suured rahvastejuhid, kes rahuaate eest võitlevad, on kurvad – kauges idas liigub vaenuvanker, seal ei anta rahule maad.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles