Sõmeru keskusehoone on avatud

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrreliste motiiv sisekujunduses - laepind ja valgustus.
Kõrreliste motiiv sisekujunduses - laepind ja valgustus. Foto: Meelis Meilbaum

Reedel avati pidulikult Sõmeru multifunktsionaalne keskusehoone, mille näol on ühtlasi tegemist ainsa spetsiaalselt omavalitsuse tööks ehitatud kompleksiga Lääne-Virumaal.

“Viljapõld on valmis saanud! Loodetavasti saavad vilju nautida paljud,” ütles avasõnad Sõmeru vallavolikogu esimees Maido Nõlvak, viidates sellele, et keskusehoone ideekavand kandis nime “Kõrreline” ning hoone sise- ja välisilme loovad kujutluspildi voogavast viljapõllust.


Traditsioonilise lindilõikamise asemel lõigati sedakorda aga sümboolselt sirbiga vilja.

Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev nentis, et vallavolikogus arutati juba kümme aastat tagasi sellise keskuse ehitamist. “See, mida ma ise vaimusilmas aasta või seitsme eest ette kujutasin, on realiseerunud,” tõdes Peep Vassiljev.

Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum märkis oma sõnavõtus, et kui aastaid tagasi oli arutlusel plaan Sõmerule suursugune hoone rajada, siis oli kahtlejaid palju.

“Kogu maakond kajas, arvati, et vallavanem on arust ära. Täna vaatavad paljud kadedusega. Tehtud! Peep tegi ära,” ütles Vall­baum ja nimetas, et peale maavalitsuse hoone on tegemist esi­mese majaga Lääne-Virumaal, mis on otseselt omavalitsusele ehitatud.

Keskusehoone on kavandatud kohaliku elu vajadusi arvestades mitmeotstarbelisena, koondades raamatukogu, 190kohalise saali, huviringitoad, eakate päevakeskuse, vallavalitsuse kabinetid ja volikogu istungite saali. Maja keskel on kolm sisehoovi: klubi aed, raamatukogu aed ja vallavalitsuse lipuväljak.

Projekteerija Ralf Lõoke on samuti lõpptulemusega rahul. “Kui kuulsime, et Facio võitis konkursi, olime suhteliselt mures, aga kõik on sujunud. Palju asju on aja jooksul timmitud paremaks,” rääkis Lõoke ja lisas, et nüüd, hoone kasutamise käigus, algab põhiline kontroll ehituse üle. “Loodan, et ta hakkab tööle nagu planeeritud,” ütles Lõoke.

AS Facio Ehituse nõukogu esimees Toomas Tromp nentis, et ehitusega sai vaeva nähtud üksjagu ning mitu objektijuhti välja vahetatud.

“Ehitus ei olegi lihtne protsess. Tuleb ette vaidlusi ja lahendatakse probleeme,” rääkis Tromp. “Väga harva on sellist suhtumist – orienteeritust lõpptulemusele, koostööd tellija, ehitaja ja projekteerija vahel, et asi tuleks võimalikult ilus nende võimaluste juures, mis on.”

Hoone ehituse ja sisustuse kogumaksumus on 33,4 miljonit krooni, millest 24,9 miljonit tuli Euroopa Liidu abirahadest.

Alates esmaspäevast veel uude majja tegutsema ei kolita. Nimelt tekkis probleeme valgustite tarnimisega ning on vaja veel enne kõrvaldada mõned ehituslikud pisivead. “Niipea, kui see on korras ning kasutusluba saadud, kolime sisse,” ütles vallavanem Peep Vassiljev.

Ajalugu

• 2004. a sügisel kuulutas Sõmeru vald välja arhitektuurikonkursi, laekus 9 tööd, millest võidutööks tunnistati Ralf Lõokese ja Maarja Kase “Kõrreline”.
• 6. juulil 2009 pandi kopp maasse.
• 10. septembril 2009 sai hoone nurgakivi.
• 3. septembril 2010 avati hoone pidulikult.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles