Heino Kallaste nimi mälestuskivil kiskus lahti vanad haavad (1)

Liina Laks
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vinni näidissovhoostehnikumile ja selle kauaaegsele juhile Heino Kallastele mälestuskivi avamine Vinnis algas päikesepaiste ja rongkäiguga. Paraku sekkus aga küsitavusi tekitanud üritusse loodus ja endise Viru kolhoosi esimehe Toomas Vareki sõnavõtu ajal hakkas taevalaotusest vihma kallama, mis sundis inimesed spordihoones varju otsima. Tugev tuul aga võttis mälestuskivi avamise kõige pidulikuma poole enda kanda. Pärast spordihoones peetud kõnesid korraldati pidulik avamine uuesti. Tuulest viidud ja tagasi pandud katte võtsid ära Heino Kallaste tütar Marika Kotkas ja endise Vinni ühismajandi aseesimees Enno Mähar.
Vinni näidissovhoostehnikumile ja selle kauaaegsele juhile Heino Kallastele mälestuskivi avamine Vinnis algas päikesepaiste ja rongkäiguga. Paraku sekkus aga küsitavusi tekitanud üritusse loodus ja endise Viru kolhoosi esimehe Toomas Vareki sõnavõtu ajal hakkas taevalaotusest vihma kallama, mis sundis inimesed spordihoones varju otsima. Tugev tuul aga võttis mälestuskivi avamise kõige pidulikuma poole enda kanda. Pärast spordihoones peetud kõnesid korraldati pidulik avamine uuesti. Tuulest viidud ja tagasi pandud katte võtsid ära Heino Kallaste tütar Marika Kotkas ja endise Vinni ühismajandi aseesimees Enno Mähar. Foto: Toomas Herm

“Ma ei taha, et mu tädipoja mõrtsukale ausammas püstitatakse!” Niimoodi algas telefonikõne, millest järgnev lugu alguse sai.

Vinni sovhoos oli üks eesrindlikemaid Nõukogude Liidus. Asjad olid nii hästi korraldatud, et sealseid tegemisi tuldi vaatama kaugemaltki. Vanemad inimesed, kes seal noorena ametis olid, meenutavad sovhoosiaega sooja sõnaga. Palgad olid kõrgemad kui mujal, kord oli majas. Selle sovhoosi rajamise au kuulub eelkõige Heino Kallastele, kelle nimi raiuti Vinni näidissovhoosile püstitatud mälestuskivisse, mis asub Vinni spordihoone ees.

Eeskujuliku sovhoosi ja legendaarse majandijuhi auks otsustati püstitada mälestuskivi ettevõtja Märt Otsa eestvedamisel. Kivi avati pidulikult üle­eelmisel pühapäeval.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles