Tuleviku pensionär peab end ise päästma

Liina Laks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leiti, et inimesed peavad pensionäripõlve eest senisest suurema vastutuse võtma.
Leiti, et inimesed peavad pensionäripõlve eest senisest suurema vastutuse võtma. Foto: Martin Dremljuga

Reedel toimunud konverentsil “Pension 2050” arutleti Eesti pensionisüsteemi üle. Kõlama jäi mõte, et vanadus kui mõiste tuleb ümber mõtestada  ning pensioniea tõstmisest paraku ei pääse.

Konverentsi avasõnad lausus president Kersti Kaljulaid, kes tõi välja, et pensioniea puhul räägitakse eelkõige tööst, mitte tööea lõppemisest. Demograafilises olukorras, kus rahvastik aina vananeb ja maksumaksjate osakaal väheneb, tuleb presidendi sõnul inimese elukaar ümber mõtestada. Kersti Kaljulaid märkis, et lisaks sellele, et rahvastik väheneb, on noorte suhtumine töösse täielikult muutunud: selle asemel et otsida rakendust, ühte töökohta, kus püsida aastakümneid, otsitakse eelkõige põnevat tööd. Töökohti vahetatakse sageli ning paarikümne aasta tagune arusaam, et ametit tuleb õppida ehk korra-kaks elus, ei sobi tänapäeva maailmaga kokku.

Pensionisüsteemi kommenteeris president nõnda, et sel viisil jätkata pole enam võimalik. Paraku tuleb rääkida ka pensioniea tõstmisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles