Vilde kirjanduspreemia pälvis Mihkel Mutt

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa žüriist: vasakult Kaili Õunapuu-Seidelberg, Juta Valvik, Ülle Rajamart, Vaike Kingsepp, Hilje Pakkanen ning Rauno Võrno.
Osa žüriist: vasakult Kaili Õunapuu-Seidelberg, Juta Valvik, Ülle Rajamart, Vaike Kingsepp, Hilje Pakkanen ning Rauno Võrno. Foto: Meelis Meilbaum

Eile kuulutas puukoristaja laul lõppenuks 53. Eduard Vilde kirjanduskonkursi. Ühe häälega võitis tänavuse auhinna Mihkel Muti teos “Eesti ümberlõikaja”.

Teisele kohale platseerus Maarja Kangro kõmuline teos “Klaaslaps”. Teoseid hindas 11-liikmeline žürii ning võidutöö puhul toodi välja Mutile omane mõnus iroonia, aga ka teema aktuaalsus. Raamatu tegevus toimub vaheldumisi Alam-Kolkaküla alevis ja Brüsseli peakorteri kuluaarides. Teemadeks on Lääne-Euroopa muutumine miljonite migrantide saabudes, Ida-Euroopa suhtumine sellesse, inimeste identiteedikriis ja Eesti hetkevalikud. Läbiva liinina otsitakse vastust küsimusele, kas eestlusel on tulevikku, ja kui on, siis kus ja missugune.

Emakeeleõpetaja Juta Valvik märkis, et “Eesti ümberlõikaja” on keeruline lugemine, millele väsinud peaga läheneda ei maksa. Temaga nõustus žürii liige, Vinni-Pajusti gümnaasiumi õpetaja Mart Pitsner, öeldes, et raamat on keeruline nagu elu, kuid mutilikud keerdkäigud tegid lugemise nauditavaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles