Kolm küsimust, mida endalt enne laenu võtmist küsida

Anne Pärgma
, Swedbanki eluasemelaenude valdkonnajuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti majandusel läheb praegu hästi: kasvab tarbijate kindlustunne ja valmidus teha tähtsamaid otsuseid, nagu on kodu ostmine või vahetamine suurema või parema vastu. Enne suure laenukohustuse võtmist mõtleb ilmselt enamik ka sellele, mis saab siis, kui rakenduvad mustemad stsenaariumid, näiteks kui kaotatakse töökoht või veab tervis alt. Kas perekond saaks ka sellisel juhul hakkama?

Kuigi makseraskustes klientide osakaal on praegu marginaalne (0,2%) ja inimesed hindavad oma võimalusi enamjaolt realistlikult, tasuks sellegipoolest enne laenukohustuste võtmist mõelda ka riskidele ja juba eos end nende vastu kaitsta. Laen on pikaajaline kohustus ning igale inimesele on oluline, et võetud laen ei jääks iseendale või lähedastele koormaks.

Võimalikeks riskideks on haigestumine, töökaotus ja pikaajaline töövõimetus. Siin on küsimused, mida endalt enne laenu võtmist küsida tasub, et end võimalike riskide eest kaitsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles