Laekvere lapsed pääsesid uuenenud lasteaeda

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed said pärast remonti uued voodid. Kuigi pisut muretseti, kuidas esimestel päevadel mudilastel neis uni tuleb, on kõik sujunud hästi. Aga eks iga muudatus vajab siiski pisut harjumist.
Lapsed said pärast remonti uued voodid. Kuigi pisut muretseti, kuidas esimestel päevadel mudilastel neis uni tuleb, on kõik sujunud hästi. Aga eks iga muudatus vajab siiski pisut harjumist. Foto: Arvet Mägi

Mudilased, kes ehitustööde tõttu sügisest alates Laekvere põhikooli võimlas lasteaias käisid, kolisid tagasi oma majja, mis vahepeal on saanud täiesti uue näo.

Kolm aastakümmet tagasi ehitatud hoone rekonstrueerimine algas mullu juulis. Põhjalike ehitustööde käigus pandi uus katus, vahetati välja aknad ja uksed, uued on põrandad, vee- ja kanalisatsioonitorustik ning küttesüsteem, hoone on korralikult soojustatud, mõningal määral muutus ka ruumide paigutus.

Laekvere vallavanem Aarne Laas ütles, et piltlikult öeldes jäid vanast lasteaiast järele vundament ja seinad. Ruumid on saanud värske värvi, samuti on seal nüüd põrandaküte ning ventilatsioonisüsteem.

Et tööde maksumus kujunes esialgu kavandatust odavamaks, oli KOIT-kavast võimalik taotleda raha ka mänguväljaku uuendamiseks. Väljakul on nüüd mitu uut atraktsiooni  näiteks ronila, liumägi, kiiged ja mängumajake.

Esmaspäeval kolisid lasteaia mudilased, kes on sel õppeaastal ehk alates sügisest olnud ajutisel pinnal Laekvere põhikoolis, oma majja.

Vallavanem Aarne Laas ütles, et kuigi väiksemaid muresid on olnud, kuna riigihanke võitnud osaühing Elinord Ehitus tegi ilmse alapakkumise, on koostöö peatöövõtjaga kulgenud üsna hästi. Tööde lõpptähtajaks oli 15. märts, ehitaja andis objekti üle 31. jaanuaril. Tõsi, osa välistöid on veel tegemata, kuna lumi sadas ootamatult vara maha. Soojemal ajal jätkatakse fassaadi korrastamise ja asfaldi panekuga.

Siiski on mudilastel tulnud oma majja saamist oodata, sest kõige suuremaks komistuskiviks on olnud mööbli ja sisustuse hankimine ning paigaldamine. “See on juba esialgsest tähtajast poolteist kuud üle läinud,” märkis Aarne Laas.

Laasi sõnul niipalju ikkagi õnnestus kokkuleppeid saavutada, et suurem osa lasteaia esmavajalikust mööblist on paigas, kuid veel nädal-paar tuleb mudilastel leppida näiteks vanade laudadega. “Mõneti olime sundseisus, sest kool vajab saali kehalise kasvatuse tundide läbiviimiseks ning see oli vaja kiiremas korras vabastada,” rääkis vallavanem.

Ametlikult lasteaed-päevakeskuse nime kandvast hoonest kujuneb tegelikult avalikke teenuseid osutav multifunktsionaalne keskus. Seal on ruumid tütarlaste tööõpetuse klassi ja õppeköögi jaoks ning apteegi tarbeks, mis mõlemad on veel sisustamata. Päris uue asutusena hakkab hoone ühes tiivas tööle päevakeskus. Üks hoone tiib, kus asub perearstikeskus, sai korda juba varem, 2002. aastal.

Laekvere lasteaia Rüblik direktor Terje Arro rääkis, et lapsed tunnevad end uutes avarates ja värviküllastes ruumides hästi ja eks neil esialgu on ka põnev.

Lasteaia töötajate elu läheb ka lihtsamaks, sest kui varem pesti nõusid käsitsi, siis nüüd saab selleks peagi kasutada nõudepesumasinat, riiete kuivatamiseks paigaldatakse uus soojendus- ja ventilatsioonisüsteemiga kapp.

Uues lasteaias on ruumid kolmele rühmale. Praegu kasutatakse neist kaht rühmaboksi: ühes aiarühmas käivad 5-7aastased ja teises nooremad lapsed alates 2. eluaastast. Tulevikus on kavas avada eraldi sõimerühm. Terje Arro sõnul käib lasteaias 30 last, sest ajutistes tingimustes ei olnud rohkem ruumi, kuid nõudlus on suurem ning uued mudilased lisanduvad juba järgmisel nädalal.

Laekvere lasteaia-päevakeskuse ümberehitus sai teoks tänu sellele, et objekti jaoks saadi EASi kaudu raha KOIT-kavast.

Ehitus

• Tööde maksumus koos mööbli ning seadmete soetamise ja omaniku järelevalve kuludega on umbes
681 849 eurot, sellest tuli omavalitsusel oma eelarvest leida 129 822 eurot.

• Apteegi rekonstrueerimine ei olnud KOIT-kava mõttes abikõlblik ning selle kordategemist pidi vald ise täies mahus finantseerima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles