Eakas Willys valmistub võidupüha paraadiks

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseliidu Pärnumaa malevast laenatud Willys Overland vurab peagi Rakveres tuhandete silmapaaride ees.
Kaitseliidu Pärnumaa malevast laenatud Willys Overland vurab peagi Rakveres tuhandete silmapaaride ees. Foto: Kasper Mäe

Reedel, 23. juunil Rakveres toimuval võidupüha paraadil täidab tuletooja vastutusrikast ülesannet eakas Willys Overland, mida enamik tehnikahuvilisi tunneb lihtsalt hüüdnimega Jeep.

Seda 20. sajandi tehnoloogia tippsaavutust hakati ­USA-s­ sõjaliseks otstarbeks arendama juba esimese maailmasõja ajal ning toodeti USA armeele teises maailmasõjas ajavahemikul 1941–1945. Imevaikselt töötava mootoriga nelikveolist autot, mis kaalub 1000 kilogrammi ja millel on 60-hobujõuline bensiinimootor, kasutati teises maailmasõjas luuremasinana.

Võidupühaga seotult on Willys Overland leidnud Eestis rakendust varemgi. Kaitseliidu Viru maleva pealiku kolonelleitnant Marek Laanisto sõnul leidub neid masinaid vabariigis mitmel pool nii kaitseväe kui ka Kaitseliidu malevate masinapargis. “See on tõenäoliselt üks esimesi Ameerika ühendriikide humanitaarabisaadetisi, mis omal ajal Eesti kaitseväele toodi,” rääkis ta. “Kui palju veel neid täpselt alles on, sõltub sellest, kui hästi on suudetud neid töökorras hoida. Viru maleva oma müüdi omal ajal maha, sest sellele polnud varuosasid saada. Kõige suurem mure Willyse puhul seisnebki selles, et masina detaile lihtsalt ei leia kuskilt.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles