Õnneliku suve retsept

Katrin Pärgmäe
, Arengukoostöö Ümarlaua kommunikatsioonijuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Pärgmäe
Katrin Pärgmäe Foto: Erakogu

Kui küsida, mis teeb meid õnnelikuks, siis jagunevad vastused tavaliselt pooleks. Eriti suvel vastab suur osa inimesi, et soe ilm ja päike, teine osa on praktilisem ja ütleb, et sissetulek võiks parem olla. Palgatõus ja päike paistab – topeltrõõm! Siis sattusin lugema selle aasta maailma riikide õnnelikkuse edetabelit ja minu teooria sai tugeva lopsu.

Alguses tundus kõik loogiline: esikolmik Norra, Taani ja Island on ju rikkad riigid küll, kuigi suvesooja on neil vähem kui meil. Eesti asub alles 66. kohal, ja mis veel üllatavam – kohe meie järel on Valgevene ja Liibüa. Mille üle siis sealsed inimesed nii õnnelikud on? Kaevusin raevukalt andmetesse.

Eestit ja Norrat võrreldes selgus hämmastav asi: Norra punktid majanduskasvu ja tervena elatud eluaastate eest on meiega võrreldes küll veidi kõrgemad, aga tõesti ainult natuke. Norra on esikohal hoopis tänu kahele näitajale, milleks on inimeste lahkus ja soov head teha – need on 3,6 korda kõrgemad kui Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles