Vanatehnikafänn päästis Kuusakoskist uunikumbussi

Kristi Ehrlich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõukogude ajal oli tavapärane, et koolile anti kasutada ettevõttele kuuluv buss. Ilmselt seepärast kannab Tamsalu kooli käsutuses olnud sõiduriist EPT embleeme.
Nõukogude ajal oli tavapärane, et koolile anti kasutada ettevõttele kuuluv buss. Ilmselt seepärast kannab Tamsalu kooli käsutuses olnud sõiduriist EPT embleeme. Foto: Tõnu Piibur

45 aastat vanatehnikaga tegelenud Rakvere mehel Vello Vilul lõid Kuusakoskis silmad särama. Kas vanametalli kokkuostu on tõesti jõudnud tükike Eesti autotööstuse ajalugu?

Seda, et 1960. aastal Tartu Autoremondi Katsetehasest nr 3 väljunud TA-6 markeeringuga bussi tasub säilitada, teadis Vello Vilu, kes juba üpris varasest lapsepõlvest vanatehnikat putitanud, otsekohe.

“Kui buss oleks Kuusakoskile juba maha müüdud ja müük vormistatud, siis oleks raskem olnud see kätte saada, juba finantsiliselt,” kõneles puksiirauto peal töötav Vilu, kes õnnelikul kombel juhtus oktoobri esimesel nädalal Kuusakoski platsil nägema seda haruldust, mille tema kolleeg oli sinna transportinud. Vilu astus kolleegile ligi, uuris, kust too buss tõi, ja sai vastuseks, et Tamsalu gümnaasiumist. Nüüd asus vanatehnikafänn Tamsalu vallaga läbi rääkima, et buss metallihundi hammaste vahelt päästa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles