Majanduskommentaar: pensionifondi tasudest

Tõnu Lillelaid
, rahandusministeeriumi kindlustuspoliitika osakonna peaspetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Lillelaid.
Tõnu Lillelaid. Foto: Erakogu

Uue aasta alguses on taas sobiv vaadata üle, mis on toimunud ja toimumas II samba tasude ja tootlusega. Enne statistika juurde minemist toon välja mõned muudatused, mis regulatsiooni poolel tasude valdkonnas 2018. aastal jõustusid.

Alates 2018. aasta 1. veebruarist sõltuvad pensionifondide tasud lisaks fondivalitseja hallatavate II samba fondide mahtudele ka fondide investeeringutest.

Meeldetuletuseks, et pensionifondide valitsemistasu peab langema 10% võrra igas järgnevas 100 miljoni euro vahemikus, sealjuures on arvestuses kõik sama fondivalitseja II samba pensionifondide mahud liidetuna. Uue elemendina hakkas 2018. aastal kehtima reegel, mille puhul allahindluse määr langes seniselt 10%-lt 15%-le konservatiivsetele pensionifondidele ja nendele fondidele, mille vara võib investeerida kokku rohkem kui 30% ulatuses teistesse fondidesse ja krediidiasutuste hoiustesse. Ülejäänud kohustuslike pensionifondide suhtes säilis seni kehtinud allahindluse määr, mis on 10%.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles