Tükk rapsipõllust vajus auku, Ubja küla ohus ei ole

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ubja kandi põllule tekkis omaaegse põlevkivikaevanduse ventilatsioonišahti varingu tõttu suur auk. Eile tähistati ohtlik koht lintidega.
Ubja kandi põllule tekkis omaaegse põlevkivikaevanduse ventilatsioonišahti varingu tõttu suur auk. Eile tähistati ohtlik koht lintidega. Foto: Meelis Meilbaum

Ubjas laiuva lumise põllu sisse tekkis ootamatult pirakas lehtrikujuline auk. Seda, et Ubja majad maa alla vajuksid, siiski pole, sest kaevandus küla alla ei ulatu.

Nelja meetri sügavune ja ligi kolmemeetrise läbimõõduga auk asub endise Ubja kaevanduse alal ja tegemist on šahtiga, mis on olnud üle poole sajandi suletud. Tekkinud olukorda nimetavad kohalikud mehed, kes Ubja poe ees teemat arutavad, tavaliseks. Nii on ka varem juhtunud.

Üks mees teadis rääkida, kuidas aastat kaheksa tagasi läksid looja karja põlevkivikaevanduse ventilatsioonišahti kukkunud loomad. “Neli ilusat suurt mullikat,” sõnas ta. Ants Haidman, kes on pool elu pesitsenud 300 elanikuga Ubjas, ütles, et õnneks käivad inimesed teid, mitte põlde mööda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles