Luulekuu varjutus Juhan Viidinguga

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grete Jürgenson viis kuulajad ajapildi 
sisse.
Grete Jürgenson viis kuulajad ajapildi sisse. Foto: Helen Solovjev / Rakvere teater

Luulesarja “Kuu kutse” Juhan Viidingule pühendatud õhtu Rakvere teatris keskendus tema loomingule koos elulooliste põigetega poeedi õe Mari Tarandi raamatust “Ajapildi sees”. Juhan Viidingu luulet esitasid näitleja Toomas Suuman ja sarja üks korraldaja Grete Jürgenson.

Näitlejanna juhatusel manati vaimusilma ette Juhan Viidingu luuletustega täidetud vineerist kohver, kuhu iga päev tõi lisa. Poeedi taskud olid alati täis valgeid pabereid, mis said õhtuks värssidega kaetud. Luuletusi ilmus Juhan Viidingule uneski.

Toomas Suuman mõtiskles, milline oli lavakoolivenna luule tähendus talle ja tema põlvkonnale. “Mõtlesin sellele juba siis, kui “Johannese passiooni” tegime. Ta on üks kolmest suurest Johannesest eesti 20. sajandi luules. Nad kõik on kirjutanud oma põlvkonna jaoks, selle aja jaoks ja inimeste jaoks, kelle keskel nad liikusid. Nad kirjutasid oma ruumi kõige täpsemini lahti,” rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles