Mitmel pool Lääne-Virumaal jäetakse ühiselt kuuskedega hüvasti

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulukuusk.
Jõulukuusk. Foto: Aili Kirs

Rakveres on ühiselt kuuskedega hüvasti jätmine igaaastane tava. Rakvere rahvamaja kultuuritöö spetsialist Ingrid Pärnamäe ütles, et tänavu toimub kuuskede põletamine nuudipäeval, 7. jaanuaril, kuigi tavaliselt on seda tehtud kolmekuningapäeval. “Rahvakalendri järgi sobivad mõlemad päevad,” märkis Pärnamäe ning arvas, et kui üritus teha laupäeval keset päeva, siis saavad huvilised seda ka vaatama minna.

Kuuskedega jäetakse hüvasti Vabaduse pargis (Koidula tänava mänguväljak) ning inimesed saavad hakata sinna jõulupuid tooma juba reede õhtul.

Ettevõtmise korraldab rahvamaja koos Tarvanpää Seltsiga, kelle poolt on kultuuriline programm, mis kindlasti sisaldab ümber tule liikumist ning heade soovide lausumist järgmiseks aastaks.

Väike-Maarjas korraldatakse hüvastijätt jõulukuuskedega kolmekuningapäeval, reede  pärastlõunal, kui kõik huvilised on oma koduste jõulupuudega oodatud Väike-Maarja rahvamaja juurde, kus need ühiselt ära põletatakse. Tegemist on juba pikka aega – viimased kümmekond aastat kestnud kombega. Mängib muusika ning lastele jagatakse maiustusi. Üritusele järgneb lastedisko rahvamajas.

Haljala rahvamaja taga süüdatakse lõke ja jäetakse jõulupuudega hüvasti 8. jaanuaril.

Kavas on ka sportlikud mängud, tantsud, külla tulevad teiste rahvamajade esindajad, kes ka mõne kuuse kaasa toovad. Ühtlasi toimub Haljala, Kunda, Viru-Nigula ja Sõmeru taidlejate ühine simman.

Tamsalus on samuti jõulupuid alati ühiselt põletatud, seekord süüdatakse jõulukuuskedest lõke 13. jaanuaril Tamsalu EPT juures asuval Epsu mäel. Hilisemal ajal toimub üritus seetõttu, et Tamsalus tähistavad paljud jõule vana kalendri järgi.

Tamsalu Kommunaal korjab kokku jõulukuused prügikastide juurest ning asutustest, kuid lapsi oodatakse oma koduste jõulukuuskedega.

“Meil on tava, et kes toob kuuse, saab tasuta õhtul diskole ning šokolaadi,” ütles Tamsalu kultuurimaja juhataja Tiia Uudeberg. Spetsiaalset kultuuriprogrammi ei ole, kuid kõlab muusika ning saab õdusalt ümber lõkke olla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles