Võsu toidukohad kuulutavad valmisolekut ka jahedaks suveks

Tairi Alanurme
, suvereporter
Copy
Suvel meelitavad inimesi O Kõrtsi lisaks söögile seal toimuvad peod.
Suvel meelitavad inimesi O Kõrtsi lisaks söögile seal toimuvad peod. Foto: Ain Liiva

Võsult pärit kuulus räpipunt 5Miinust on krooninud Võsu Eesti oma Ibizaks. Kuldne rannaliiv, peod ja üritused – on loomulik, et väikse aleviku kohta on suvel Võsul avatud üksjagu söögikohti. Kui mullu samal ajal oli rand täis inimesi ning langesid kuumarekordid, siis tänavu käib nii mõnigi veel sooja jope ja mütsiga ringi ning Võsu vahel on märksa vaiksem. 

Sel suvel on praeguse seisuga avamas oma uksi seitse söögi- ja kaks müügikohta ehk toidukäru, ent numbrid võivad veel muutuda, ja seda just toidukärude puhul. "Toidukärud, mis tegutsevad valla maal, peavad vallalt tegutsemiseks loa saama ehk müügipinnad kaetakse suveks lepingutega. Peale lepingute sõlmimist on iga toidukäru pidaja enda otsustada, kui kaua ja millal toidukärud on avatud," räägib Haljala valla kommunikatsioonispetsialist Kent Kerner ning lisab, et nii mõnigi Virumaal armastatud söögikoht on huvitatud Võsul toidukäru käima lükkamisest. Oma uksed sulgeb üks eelmisel suvel avatud olnud toidukoht. Kerner tõdeb, et kõikumisi on toidukohtade arvus olnud, kuid pigem on toidukohtade arv olnud stabiilne või isegi suurenenud. "Kui mõni pidaja on ka tegutsemise lõpetanud, siis üldjuhul on uus tegija peagi asemele tulnud."

Suuresti mõjutab Võsul rahva liikumist ilm. Sel suvel pole rannaliiv veel korralikult kõrvetama hakanud. Kuuma Kahvli omanik ja töötaja Elar Jürimäe nendib, et eelmisest paremat suve lootma jääda on naiivne. Elar Jürimäe toimetab kohaga Kuum Kahvel teist suve ning tunnistab, et eelmine aasta ehk tema jaoks esimene aasta toidukoha pidajana oli oodatust parem ja ennast ületati. Grilli- ja pitsakoht avati selleks hooajaks mai lõpus, ent omanik näeb juba, et inimesi liigub vähem kui eelmisel aastal. Jürimäe suuri eesmärke ei sea ning vaatab, mis suvi toob. "Eelmine aasta olid augustis isegi kehvemad ilmad kui praegu," lausub ta.

O Kõrts on avatud toidukohana aasta ringi, ent suvel kutsuvad inimesi kõrtsi lisaks söögile seal toimuvad peod. O Kõrtsi omanik Olari Puldre lausub samuti, et võrreldes eelmise suvega on kehva ilma tõttu rahvast vähem. "Võsul sõltub kõik ilmast," räägib Puldre, ent lubab, et O Kõrts on valmis igasuguseks suveks. Tehtud on uuendused ja antakse parim.  Puldre lisab ka, et konkurents on tihe, aga olulisi muutusi viie aasta jooksul pole Võsu toidukohtade arvus esinenud. 

Meidi kodurestoranis, mis on avatud aasta ringi, kehva suve ei kardeta. "Inimesed puhkavad ikka, olenemata ilmast," ütleb Meidi perenaine Irene Heidmets. Ta lisab, et õige suvehooaeg algab küll peale jaanipäeva, aga rohkem hakkab Võsu vahel rahvast liikuma juba mai alguses. Samuti on Heidmets arvamusel, et suvel on avatud parajalt toidukohti ja konkurents liiga suur ei ole. "Mida rohkem kohti avatud, seda rohkem on inimestel põhjust Võsule tulla," sõnab ta. Irene Heidmets näeb murekohta hoopis tõsiasjas, et talvel napib iga päev lahti olevaid söögikohti. 

Kuigi ilmad on oluliselt jahedamad kui eelmise suve alguses, ei jää suvi olemata ning Võsu ja Võsu söögikohad ei lase end külmast ilmast heidutada ning on suvitajate ja puhkajate ootel. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles