Vallavanemat häirinud pealkirja järel lõppes Kadrina Karude ja tantsutüdrukute koostöö (1)

Copy
Kadrina Karude tantsutüdrukute juhi Helena Mägi (vasakul) ja vallavanem Kairit Pihlaku vahel tekkis arusaamatus, mille järel otsustas korvpallimeeskond tantsutüdrukutega koostöö lõpetada.
Kadrina Karude tantsutüdrukute juhi Helena Mägi (vasakul) ja vallavanem Kairit Pihlaku vahel tekkis arusaamatus, mille järel otsustas korvpallimeeskond tantsutüdrukutega koostöö lõpetada. Foto: 2 X Ain Liiva, Marianne Loorents

Nädalavahetusel Virumaa Teatajas ilmunud intervjuu Tere Kadrina Karude tantsutüdrukute juhendaja Helena Mägiga tõi kaasa suure pahanduse. Meeskond lõpetas tantsijatega koostöö ja Kadrina vallavanem Kairit Pihlak kirjutas ajakirjanikule personaalsõnumi: "See mis saasta ajab tydruk suust välja mind ei huvita, lihtsalt kuidas tuleb pealkiri?"

Hiljem küll Kairit Pihlak vabandas vestluses Virumaa Teatajaga nii lause esimese kui ka teise poole pärast, kuid tüli oli juba sündinud: Tere Kadrina Karud teatasid esmaspäeval, et koostöö tantsutüdrukutega lõpetatakse, ja sotsiaalmeedias kahtlustasid kõige uljamad tegelased, et Virumaa Teataja korraldab õelat ja laimavat erioperatsiooni, "mida viidi küll õnneks kobalt läbi".


Vähemalt pealtnäha algas tüli täiesti tühjast kohast. Virumaa Teataja avaldas intervjuu Tere Kadrina Karude korvpallimeeskonna tantsutüdrukute juhendaja Helena Mägiga ning sellel oli pealkiri "Kadrina Karude tantsutüdrukute juht: kõik, mis meil on, kütame siia sisse. Ja siis ütleb vald, et makske see ise kinni ka".


Pealkiri oli üks lõik Mägi antud intervjuust – tsitaadid ja parafraasid on intervjuude pealkirjades täiesti tavaline nähtus. Muu hulgas oli intervjuus juttu, kuidas Mägi tantsutüdrukute esindajana küsis vallalt esinemisriiete ostuks 700 eurot toetust, aga saadi vaid 300. Samas intervjuus rääkis Mägi ka seda, kuidas Karude klubi juht Raivo Tribuntsov on tantsijaid toetanud, kuidas tüdrukud esinemiste eest tasu ei saa (ega tahagi) ja millised kulud on neil seotud esinemisriietega. Olgu lisatud, et tantsijad on valdavalt koolipiigad, kel isiklik sissetulek puudub.


​Kairit Pihlak pidas aga pealkirja isiklikuks rünnakuks või siis vähemalt rünnati tema hinnangul valda kui institutsiooni. Olgu igaks juhuks üle selgitatud, et tegevustoetuste maksmise üle otsustab vallavolikogu kultuuri- ja spordikomisjon, mitte vallavanem, nii et puhtformaalselt ei puutu asi üldse vallavanemasse.


"Kes konkreetselt ütles Helenale, et makske see ise kinni ka?" uuris Pihlak Virumaa Teatajalt esmaspäeval. "See jutt on vale ja seega on ka pealkiri vale. Talle makstakse ju tantsutüdrukute juhendamise eest kultuurikeskuse kaudu palka."


​Helena Mägi selgitas täiendavalt Virumaa Teatajale, et küsimus polnud mitte juhendaja palgas, mille saamiseks ta tõepoolest esitab oma MTÜ kaudu arved vallale kuuluvale kultuurikeskusele, vaid trupi toetamises esinemisriiete ostmiseks. "Loomulikult ei öelnud mulle keegi isiklikult sellist lauset. Minu väljaütlemine võtab lihtsalt kokku valla suhtumise meie tegemistesse," rääkis ta.


Meenutuseks – laupäeval ilmunud intervjuus olid järgnevad laused:

"Raivo [Tribuntsov] toetab meid klubi poolt rahaliselt, lisaks veel pusad ja muud nipet-näpet. Ja ise oleme vajalikud asjad soetanud. Lisaks palusime toetust valla kultuuri- ja spordikomisjonilt, aga sealt paraku öeldi meile, et kostüümide soetamist ei toetata. Minus tekitas see tunde, et sõbrad, see ongi ainukene asi, millega meil on abi vaja. Me ei sõida spordikeskusesse ühise bussiga, me ei telli mingit tehnikat või lõunasööki, mida oleks vaja kinni maksta. Paneme siia oma aja, energia ja oskused, kõik, mis meil on, kütame siia sisse. Ja siis ütleb Kadrina vald, et makske see ise kinni ka."


​Pärast telefonijuttu Virumaa Teatajaga saatis Kairit Pihlak ka kirjaliku resümee oma jutust. "Mina olen vallajuht, mina ei tea, millised oskused ja kuidas on keegi avalikkusega suheldes omandanud. Aga, kui inimene on võtnud otsuse midagi väita, siis eeldan, et ta räägib meediaga suheldes täit tõtt," märkis Pihlak.​


​Seega tuleb täie tõena võtta ka Kairit Pihlaku enda lauset "See mis saasta ajab tydruk suust välja mind ei huvita", mille ta saatis ajakirjanikule sotsiaalmeedia kaudu. "Saasta ajav tydruk" on muidugi Helena Mägi, kes lisaks tantsutüdrukute treenimisele on juhtumisi Kadrina vallavolikogu liige ehk kaudselt Pihlaku tööandja. Mägi kuulub aga opositsioonilisse valimisliitu ning võimalik, et kogu arusaamatuse taga ongi hoopis poliitilised nägelused.


Opositsioonisaadik Jaanus Reisner lausus, et selline reageering näitab kõigile, milline kahepalgelisus valitseb Kairit Pihlaku naeratava fassaadi taga tegelikult. "Euroopalikus omavalitsuses esitaks vallavanem hommikul ametist tagasiastumise avalduse ja õhtuks oleks kabinetis sahtlid tühjad," oli ta resoluutne.


​Vallavolikogu esimees Madis Viise pidas väljendit ebaõnnestunuks, aga kuna ta väitis end teemaga mitte kursis olevat, ta rohkem ei kommenteerinud.


Poliitikale vihjas ka Tere Kadrina Karude mänedžer Raivo Tribuntsov klubi pressiteates, milles anti teada koostöö lõpetamisest tantsutüdrukutega. "Mul ja karudel on südamest kahju, et see koostöö niimoodi lõppeb, aga midagi pole teha, meie ei mängi poliitikaga, meie mängime kossu," seisab teates. 


Helena Mägi ütles, et lugedes Karude pressiteadet, oli tal isegi hea meel, et koostöö lõppes, sest on ilmnenud põhimõttelised erinevused tõekspidamistes. "Minu arvates sujus meie koostöö Karudega hästi ja meil olid suured plaanid," kõneles ta. "Nad ise tõlgendasid selle konflikti poliitiliseks kiskumiseks, mis on muidugi ajuvaba. Mõnes mõttes on isegi hea meel, et koostöö lõppes, sest ma olen Raivo Tribuntsoviga nüüd täiesti eri meelt. Kadrina vald ei ole Putini Venemaa, kus iga teisitimõtleja ja -ütleja peab karistada saama."


Helena Mägi lisas, et ta ei taha ega oska spekuleerida, kas koostöö lõpetamise algatus tuli klubilt endalt või avaldas keegi selleks survet. "Aga tõsi on see, et klubi saab valla eelarvest toetust ja parajasti on käsil valla järgmise aasta eelarve koostamine," mainis ta.


Vallavanemat häirinud intervjuud saab lugeda

SIIT

.


Pressiteade: Tere Kadrina Karud lõpetavad koostöö tantsutüdrukute juhi Helena Mägiga

Raivo Tribuntsov.
Raivo Tribuntsov. Foto: Lisete Laisaar

"Tere Kadrina Karud lõpetavad tantsutüdrukute juhi Helena Mägiga koostöö pärast 23. septembril 2023 Virumaa Teatajas ilmunud artiklit "Kadrina Karude tantsutüdrukute juht: kõik, mis meil on, kütame siia sisse. Ja siis ütleb vald, makske see ise kinni".

Mul ja karudel on südamest kahju, et see koostöö niimoodi lõppeb, aga midagi pole teha, meie ei mängi poliitikaga, meie mängime kossu.

Olime teadlikud, et ilmub artikkel tantsutüdrukutest ja nende treeningutest, mille vastu ei olnud meil mitte midagi. See, et seal oli kriitikat manageri ja Karude aadressil, kannatame ka ära. Häirivaks ja edasist koostööd segavaks sai artiklis märkuste tegemine Kadrina vallale, kes on Tere Kadrina Karude kõige suurem koostööpartner ja toetaja. See ei lähe klubi manageri ja meeskonna põhimõtetega kokku. Spordis, meeskonnamängus ja Karude jaoks on lojaalsus number üks.

Tantsulised etteasted ei jää siiski tulemata. Kokkulepped on tehtud uue ja meie kodumängudel varasemalt esinenud tantsutrupi Amici Dancers eestvedaja Kätlin Rosenblattiga."


Tüdrukud ilmselt ei lõpeta

Helena Mägi ütles, et tantsurühma liikmeid on juhtunust teavitatud ning teisipäeval saadakse trennis ka silmast silma kokku. "Enne ei oska midagi öelda, mis meist saab," lausus ta. "Ega Kadrina Karud pole ainus meeskond, kes tantsutüdrukuid vajab. Aga võibolla muudame suunda ja hakkame esinemas käima üritustel. Mina igatahes tahaksin jätkata."


Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles