Suvesaundil astub võistlustulle 17 lugu

Copy
"Virumaa suvesaund 2024".
"Virumaa suvesaund 2024". Foto: Virumaa Suvesaund

Esmaspäeva esimesel minutil lõppes tänavuse "Virumaa Suvesaundi" lugude saatmise voor. Kõiki muusikapalu saab kuulata avalikust esitusloendist SIIT , rahvahääletus käivitub kampaanialehel virumaateataja.ee/suvesaund teisipäeva südaööl ja kestab 30. maini.

Tänavune lugude saak on korraldajate hinnangul eeskujulik ja tavapäraselt kirev.

"Esimest korda juhtus nii, et mai alguseks oli koos rohkem kui üks lugu. Lõpu poole tulid küll umbes pooled lugudest, ent viimasel minutil saatjaid oli vähe," ütles konkursi eestvedaja Mart Rauba. "Kui paar nädalat tagasi tundus, et tulemas on eriti räppiv pleilist, siis mingil hetkel aktiviseerusid ka folkarid, punkarid ja biidimehed. Kokku on jälle saanud väga eriilmeline kompott, millesse süvenemine võtab sutsu aega, aga tasub kindlasti ära. Žüriiliikmete elu on ses suhtes mullusest mõnevõrra kergem, et siis oli lausa kuus lugu rohkem läbi kuulata. Aga lihtne neil ka kindlasti olema ei saa," rääkis Rauba.

Võistlustulle astub 17 väga erinevatest žanritest pala. Nende esitajate hulgas on eelmistel aastatel osalejaid, nagu Vesikas, Kain, Ra Kurss, Mementõ, Culpas, donpedro_estonia, Metslind, ÖWL ja Double Martini, samuti 2022. aastal Suvesaundi võitnud Onkel Jonkel. Esimest korda võistlevad konkursil sellised artistid nagu Grete Vall, Jaan Eerik Priks, Quaribou, Krackmane, Huiabella Fantastica, Silver Piiroja, Aurelia Ilves, Lisett Kulmats, Madz ja Luup.

Eelžürii ei lubanud võistlema seekord kolme saadetud lugu. Põhjusteks olid loo liiga varane avalikustamine ja kahtlus selle sõnade või sämpli originaalsuses. Kahel juhul langetati otsus aga esitajate kasuks.

"Osalemise tingimustes on kirjas, et üks artist või kollektiiv võib konkursile esitada ühe loo. Tänavuste lugude hulgast leiame kaks lugu, millel on sama produtsent, Terko Jakobson on nimelt nii Aurelia Ilvese kui Lisett Kulmatsi muusika autor. Eelžürii otsustas, et kuna mõlemat lugu esindab kuulaja jaoks esmajärjekorras ikka vokalist, siis laseme mõlemal noorel lauljataril võistelda," rääkis Rauba.

"Teine küsimus puudutas Kaini, tõelist Suvesaundi veterani, kes osalenud algusest peale igal aastal. Sel aastal saatis ta osalema oma soolopala, kuid laulab lisaks refrääni Vesika loos. Otsustasime, et kuna ühes loos on ta vaid koostööartist, laseme läbi mõlemad," selgitas Rauba ja lisas, et niisuguseid juhtumeid võiks leida ka eelmistest aastatest. Näiteks on olnud sama liige mitmes osalevas bändis.

"Seda, et täpselt sama bänd või artist figureeriks üks ühele mitme looga, kindlasti kunagi juhtuma ei hakka. Eelžürii otsustab iga sellise juhtumi üle siiski individuaalselt. Usun, et tegime otsused, mis on kasulikud nii artistidele kui kuulajatele ning ei ole ebaausad konkurentide suhtes," ütles Rauba.

Teisipäeval algaval rahvahääletusel on oluline tähele panna seda, et ühelt IP-aadressilt on iga 24 tunni jooksul võimalik anda igale loole ainult üks hääl. "Et koguda palju kuulajate hääli, tuleks artistidel teha ka hoogsalt promo oma sotsiaalmeedias, et kõik enda fännid mobiliseerida," selgitas Rauba.

Samal ajal kuulab lugusid 8-liikmeline žürii, kuhu tänavu kuuluvad Viru Folgi peakorraldaja Peep Veedla, räpigrupi 5Miinust liige Kohver, poplauljatar Heleza, Rakvere teatri näitleja Laura Niils, laulja ja laulukirjutaja Sten-Olle Moldau, ooperilaulja Hälis Rünk, Raadio 2 "Metallioni" saatejuht Risto Mõtus ehk Madox ja eelmise Virumaa Suvesaundi võitja Tuuli Pruul.

Konkursi lõpetavad kontsert ja auhinnagala, mis toimuvad tavapäraselt Rakvere linna päevade laupäeval, seekord siis 8. juunil Rakvere linna kultuurilaval Rahvaaias. Seal liidetakse rahva häältele kaheksaliikmelise žürii antud punktid ja selgub võidulugu, mille autorid saavad 500 eurot puhtalt kätte.

Kuidas žürii punktid rahva häältele liidetakse ning võitjad selgitatakse, loe lähemalt SIIT.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles