Metsalillepäev pakkus mõnusa elamuse

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sirje Rohtla

Juuni keskpaigas korraldas RMK Põhja-Eesti piirkond metsalillede päeva Muuksis ja Tsitres, mis tõi inimesed kodust välja matkama ning loodust nautima.


“Koos Olev Abneriga Tallinna Botaanikaaiast ja Oandu looduskeskuse juhendajatega uuriti Tsitre ja Muuksi ümbruse taimestikku. Ürituse lõpetas ühine piknik, kus looduskeskuse rahvas kostitas osavõtjaid angervaksa-kuusekasvujoogiga,” meenutas matkal osalenud Sirje Rohtla, kes tegi ka päris palju pilte ning jäi üritusega väga rahule.

RMK Oandu looduskeskuse juhataja Tiina Neljandik rääkis, et metsalillede päevale kogunes vähemalt 60 inimest, kellest enamik sõitis kohale Rakverest metsabussiga.

Olev Abner oskas köitvalt jutustada ja aeg läks väga kiiresti. “Peaaegu oleks mööda lasknud aja, kui buss rahva tagasi Rakverre sõidutama pidi,” lisas ta.

Retkel kohati haruldast käpalist käopõlle, aga tähelepanu pälvisid ka Eestis teised, tavalisemad lilled-taimed, olgu siis kukerpuu, lodjapuu, ülased, tulikad, meelespea ehk lõosilm või isegi rakvere raibe.

RMK loodushoiuosakond korraldas Põhjamaades üha populaarsemaks saavat metsalillede ehk metsikute lillede päeva teist aastat.
Tava sai alguse 1988. aastal Taanis: juuni teisel või kolmandal pühapäeval tehakse tasuta loodusretki metsa- ja niidutaimede tundmaõppimiseks.

Neil retkedel pööratakse tähelepanu just selles piirkonnas tavalistele taimedele, mis varasuvel õitsevad, külastatakse erinevaid kasvukohti ja kooslusi, räägitakse taimede ja koosluste kaitsest.

Tiina Neljandiku sõnul korraldatakse taoline ettevõtmine kindlasti ka järgmisel aastal, kuid siis võib-olla mõnes teises paigas.

Tiina Neljandik kutsus nii metsalillede päeval osalenuid kui kõiki teisi osa võtma fotokonkursist. Lahemaa tänavune võidupildistamine on pühendatud just metsikute lillede päevale ning teemaks on metsalill ehk metsik lill. Fotosid oodatakse kuni 1. juulini ja ettevõtmise kohta leiab rohkem infot RMK kodulehelt, mille kaudu saab ka pilte edastada. Peaauhinnaks on RMK Pedassaare metsamaja külastamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles