Arendajad lasid kinnisvarahinnad alla

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eve Soppe.
Eve Soppe. Foto: TEET SUUR/VIRUMAA TEATAJA

Rakveres Rohuaia ja Võidu tänava nurgal asuva kortermaja arendajad lasid korterihinnad alla omahinna, jääb vaid oodata, kas hinnaralliga lähevad kaasa ka teised arendajad.


Kinnisvarabüroo Uus Maa tegevjuht Eve Soppe ütles, et nüüd on selles majas uue korteri keskmine ruutmeetrihind 12 600 krooni enne seda hinnaks olnud üle 15 000 krooni asemel. Kui maja 2007. aastal valmis sai, kõrgus ruutmeetri hind 20 000 krooni juures, mis tähendab, et uue korteri maksumus on kukkunud peaaegu poole võrra ja praegu saab seal kahetoalise korteri kätte vähem kui 600 000 krooni eest.


See maja valmiski ajal, mil turul oli hästi palju teisi pakkumisi, siis hakkas hind vaikselt vajuma.

Odavaimad korterid
"Et hinda nii palju alandati, on isegi praegustes tingimustes erakordne, need on praegu Rakvere kõige odavamad," ütles Soppe. Seni pangad alla omahinna objekte müüa ei lubanud, pank dikteeris laenulepingutes seda, mida ja millise hinnaga müüa võib. Nüüd on need lepingud uuesti läbi vaadatud.

Konkreetses elamus on pakkumisel umbes 20 enamasti kahetoalist korterit, ülejäänud pool majast on asustatud. Tegemist on ühega Rakvere kolmest arendusest, mis buumi ajal nullist üles ehitati. Täiesti algusest lõpuni valmis ehitatud kortermajad on veel ka keskväljaku ääres ja Mõisaväljal, ülejäänud on renoveeritud.

Eve Soppe sõnul teised arendajad ei ole nii suure hinnalangusega kaasa läinud, sest neil pole selleks lihtsalt võimalust - tahetakse oma sissepandud raha ikkagi kätte saada.
"Siin on arendajaks Facio Ehitus, kellel on kõikjal Eestis nii palju ehitusi ja arendusi, et neil on olemas ülevaade ja võimalus," ütles kinnisvarafirma juht. Ta lisas, et Rakveres oodati juba pikisilmi, millal hinnad langema hakkavad.

Osta langusfaasis
Tehingute hulk Rakvere kinnisvaraturul on drastiliselt langenud. Kui aasta tagasi müüdi ajavahemikus 1. jaanuarist 15. aprillini Rakveres kümme maja ja 54 korterit, siis nüüd läks samas ajavahemikus kaubaks kolm maja ja 18 korterit.

Kinnisvarahindaja Andrit Palm usub, et kevad toob väikest ärkamist ka kinnisvaraturul, aga seda juhul, kui küsitav ja pakutav hind teineteisele lähenevad. Tehingud elamispindadega on Lääne-Virumaal ja Rakveres olnud tänavu harvad, seda just seetõttu, et müüjad soovivad saada turuolukorrale mittevastavat hinda," põhjendas Palm. Ta lisas, et müüja peab endale selgeks tegema, kas praegusel ajal tahab ta ikka niisuguse hinnaga oma eluasemest lahti saada.

"Sellist vara, mida ei ole vaja tingimata müüa, ei peaks ebareaalsete hindadega n-ö igaks juhuks müügis hoidma, sest liiga kõrged pakkumishinnad tekitavad omakorda õigustamatult kõrgeid hinnaootusi neis, kes tahavad ja saavad oma vara turuhinnaga realiseerida," rääkis Palm.

Tema sõnul on Virumaa kinnisvaraturg olnud juba poolteist aastat tugevas languses ning põhja ei oska kõige julgemadki spetsialistid prognoosida. "Igal juhul on õige aeg kinnisvara osta langusfaasis," rõhutas Palm.

"Langus kestab ilmselt veel mõnda aega, sest me ei näe majanduses ühtegi positiivset nooti, aga oluline on, et sel, kel vajadus ja tahtmine kodu osta, on võimalik valida ja kauplemiseks ruumi," lausus Soppe.

Tema hinnangul on hädas nn põlluarendajad, küll aga hakkavad inimesed otsima taas võimalust linna või linnale lähemale tulla, sest arvestatakse transpordikulude ja muuga.
Samuti otsitakse võimalust suuremad elamispinnad väiksemate vastu vahetada. Samas pole täheldada kaugküttega korterist ahiküttega korterisse rändamist, nagu küttehinna tõustes eeldada võis.

Eve Soppe sõnul tullakse Rakverre ka mujalt. "Üks osa on selliseid, kes on kunagi selle linnaga seotud olnud, teised tulevad siia oma töökoha tõttu," märkis ta, tuues näiteks lihakombinaadi või veekeskuse.

Eve Soppe kinnitusel praegu Rakveres keegi ei ehita, küll aga on hulk arendajaid, kes valmistavad dokumentatsiooni ette, et õigel hetkel kohe jätkata või peale hakata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles