Küsitlus: Milline on praegu olukord kinnisvaraturul?

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees
Elina Auendorf

Pindi Kinnisvara hindaja

Tänavu oli esimene poolaasta tehingute poolest praktiliselt null, kuid viimastel kuudel on tehingute arv tasapisi tõusnud. Kui võrrelda kõrghetkega aastal 2007, siis tänaseks on hind teinud kõva languse, umbes 60%. Ka tehingute arv on võrreldes 2007. aasta algusega langenud 59%.


Praegu soovitakse väga palju üürida. Tuntakse huvi asjade vastu, mis on odavad. Täna saab heas seisus üürikortereid mõistliku hinnaga, näiteks kahetoalise korteri üür on keskmiselt 2000 krooni. Uute korterite hinnad on umbes 9000-12 000 krooni ruutmeetrist.
Hindade poolest oleme tagasi umbes 2006. aastas, tehingute arvu poolest sarnaneb olukord 2003. aastaga.



Eve Soppe
kinnisvarabüroo Uus Maa Rakvere-Paide osakonna tegevjuht

Äripindade puhul on tagasihoidlik aeg, elamispindade turg on olnud kogu aeg aktiivne ja aktiivsus on veelgi kasvanud. Heameelt teeb see, et ka meie uutes kortermajades on broneeringud tehtud ja tehingud novembri algul toimumas.


Üüriturg on samuti aktiivne, samas liiguvad need inimesed, kes on täna üürikorteris ja plaaninud korteriostu, sageli ostutehingu suunas.

Hinnad on madalaimad, mis senini olnud. Harjumaa kinnisvaraturg on meist nii languse kui tõusu poolest olnud kiiremate muutustega. Uue Maa tehingute põhjal võib öelda, et Harjumaal on märgata tehingute kasvu. Tavaliselt kolme kuni kuue kuu jooksul jõuab see tendents ka teistesse piirkondadesse.


Kui vaadata massimeediat, siis on hakanud levima positiivsemaid sõnumeid, näiteks Swedbanki laenuosakonna info, Nordea on andnud laenudele aktiivsema toe - finantsturud tulevad taha.

Kinnisvarabüroodel on ilmselt raskemad ajad üle elatud - kes on ellu jäänud, on teinud suuri ja kiireid sisemisi muudatusi juba aastapäevad tagasi.


Ingrid Rebane
Arco Vara kinnisvarabüroo Rakvere hindaja

Viimasel paaril kuul on märgata vähest turu elavnemist: rohkem on ostuhuviliste kõnesid, objektikülastusi, ka müügitehinguid on toimunud mõnevõrra rohkem kui aasta esimesel poolel. Aktiivsed kuud olid juuli, september ja oktoober, august oli mõnevõrra vaiksem.


Kuna ostu-müügihinnad on väga palju langenud, siis palju tehinguid finantseeritakse isiklikest vahenditest. Oluline on hinna ja kvaliteedi suhe, eelkõige ostetakse soodsama hinnaga objekte. Kellegi jaoks on soodne ost väärtuses paar miljonit ja kellelegi 10 000 kr. Objektide valik on suur ja võimalusi palju.

Aasta jooksul on hinnalangus olnud 25-40%, kõige enam on langenud korterite hinnad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles