Noorte ootused palga osas on vähenenud

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Noortemessil Teeviit tehtud küsitlusesest noorte tulevikuplaanide ning ootuste kohta selgus, et võrreldes 2008. aasta lõpuga on oluliselt vähenenud noorte ootused palga osas.


Kui aasta tagasi oleksid kooliõpilased olnud valmis asuma tööle keskmiselt 8500-kroonise netopalga eest, siis nüüd on see langenud keskmiselt 6000 kroonile.

Umbes 5% vastajatest oleks nõus töötama ka miinimumpalga eest.

Kõrgeim soovitud palk, mida noored küsimustikku märkisid, oli 25000 krooni.

Erialadest, mida noored õppida soovivad, on aasta jooksul tõusnud populaarseimaks majanduserialad - ärijuhtimine, majandusarvestus, rahandus, pangandus.

Eelmisel aastal oli eelistatuim arstiteadus. Värske küsitluse põhjal järgnesid 2009. aastal populaarsuselt majandusele aga pedagoogika ja noorsootöö, arstiteadus, kokanduserialad (kokk, pagar, kondiiter) ja filoloogia.

Jätkuvalt on küllaltki vähepopulaarsed tehnilised erialad ja inseneriõpe ning üllatuslikult ka sotsiaalteadused (välja arvatud psühholoogia).

79% vastajatest oleks valmis tegema töö ja kooli kõrvalt või isegi oma põhitegevusena ka vabatahtlikku tööd.

18% kõigist vastajatest on vabatahtlikku tööd juba teinud või seda praegugi tegemas ning vaid kümnendik kõigist vastanutest ütles, et nad pole tööst vabatahtlikuna kindlasti huvitatud.

"Noorte valmisolek teha tööd vabatahtlikuna on väga rõõmustav. On küllaltki tõenäoline, et just vabatahtliku tegevuse kaudu võiks tänases tööturu olukorras saada noored esimesi töökogemusi, mida hiljem oma CV-sse lisada," selgitas küsitluse korraldanud CV-Online`i turundusjuht Raimo Matvere.

CV-Online korraldas küsitluse Teeviidal teist korda. Küsitlusele vastas 188 noort, kellest 68% oli gümnasistid või ametikoolide õpilased ning 15% põhikoolide õpilased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles