Odavnenud kinnisvarast hakatakse huvituma

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvara. Pilt on illustratiivne.
Kinnisvara. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvet Mägi

Kinnisvaramulli lõhkemine on langetanud ka Lää­ne-Virumaal majade ja maade hindu kümneid protsente ning oda­vamaks muutunud vara tekitab elavat huvi, kuigi reaalseid ostu-müügitehinguid tehakse esialgu veel ettevaatlikult.


Viimase aasta jooksul on kinnisvara hind Lääne-Virumaal langenud ligi poole võrra.


Virumaa Invest OÜ juhatuse liige Olev Rohumäe tõi näiteks, et maaameti info järgi oli eelmisel aastal korteri keskmine müügihind Kunda linnas 4170 krooni m², sel aastal 2367 krooni m².

Korterite keskmine müügihind Rakveres linnas oli 2008. aastal 11 960 krooni m², tänavu 6800 krooni m².

"Hoonestatud elamumaa maksis Rakveres aastal 2008 keskmiselt 1,5 miljonit krooni, sel aastal 0,87 miljonit krooni. Need on reaalselt teostatud tehingud," selgitas Olev Rohumäe.

Tema prognoosi kohaselt langevad hinnad veel ridaelamutel, mis on planeeritud või ehitatud väikestele kruntidele, mis asuvad eemal tõmbekeskustest.

"Reeglina on nad rajatud laenudele, mida on vaja tagasi maksta. Siin kalkuleerib juba omanik, mida edasi teha. Kõik sõltub omanike maksujõulisusest," kommenteeris Rohumäe.

Huvi kasvab

Tublisti odavnenud kinnisvarahinnad on tekitanud inimestes taas ostumõtteid. Kinnisvarabüroo Duo Invest Rakvere kontori kinnisvaramaakleri Jaanek Budrikase sõnul saab kinnisvaraportaali City24 põhjal öelda, et kõige suurem huvi on selliste objektide vastu, mida on võimalik soetada turuhinnast tunduvalt odavamalt.

"Populaarsed on ahi- ja kaminküttega korterid, samuti üürikorterid. Arvan, et hinnad enam ei lange, pigem võivad kevade poole mõne protsendi võrra tõusta," rääkis Budrikas.

Tema sõnul võib viimastel kuudel kinnisvaraturul täheldada ka mõningat üldist elavnemist.

"Põhjuse selleks on andnud pangad, kes on oma laenutingimusi natuke leebemaks muutnud, samuti meedia, kes viimasel ajal edastab rohkem positiivset meie majandusest," kommenteeris Budrikas.

Pindi Kinnisvara Rakvere büroo hindaja Elina Auendorf kinnitas, et langus on toimunud kõikides kinnisvarasektorites, eelkõige korterite ja eramute ja ärikinnisvara puhul. "Kruntidega kauplemine on praktiliselt peatunud," nentis Auendorf.

Elina Auendorfi info põhjal on kõige kõrgem kinnisvara hinnatase Rakvere linnas ja linna lähiümbruses.

"Madalam hinnaklass jääb Tamsalu, Tapa ja Kunda linna," selgitas Auendorf.

Tema tähelepanekute põhjal tuntakse suuremat huvi odava kinnisvara vastu.

"Eelkõige huvitutakse soodsatest korteritest, umbes 5000-6000 kr m². Samuti Rakvere linnas asuvatest alla miljoni krooni maksvatest keskmises seisukorras eramutest," kommenteeris Auendorf.

Üks osa kinnisvarast on pooleli ridaelamud. Kas investeering ridaelamusse on praegu perspektiivikas?

"Kui elamiseks, siis jah, kui selline eluase inimesele sobib, investeeringuks - ei. Ridaelamute hind võib veelgi langeda. Loogiline on täna teha oste elamispindadele Rakveres hinnaga 4000-5000 kr m², tegelikult teostatavate tehingute hinnad jäävad sinnakanti," oli Olev Rohumäe hinnang.

Privaatsus läheb hinda

Olev Rohumäe arvas, et investeerimiseks on kindlasti perspektiivsed looduslikult kaunid paigad, kuhu on võimalik tulevikus midagi ehitada ja siis privaatselt seda ilu nautida.

Samuti hindas ta äripindu logistiliselt heades kohtades, kus klientidel lihtne juurde pääseda. "Varem või hiljem soovitakse neid kasutada," nentis Rohumäe.

Ta lisas, et käesolevaks ajaks peaksid olema kohalikes omavalitsustes tehtud üldplaneeringud, mille järgi on tõmbekeskused planeeritud. Neid tasub jälgida.

Kinnisvara üldise odavnemise taustal haritava maa keskmised müügihinnad oluliselt langenud pole.

"Nii möödunud kui tänavusel aastal oli põllumaa hind ligikaudu 13 500 krooni ha. Ka tehingute arv ei ole oluliselt muutunud. Metsamaade keskmised hinnad on veidi langenud, kuid sõltuvad väga palju metsa tagavarast ja kooslusest," rääkis Rohumäe.

Hinnatud on suuremad põllumassiivid (üle 50 ha) ja viljakamad põllumaad.

"Metsamaade küsimisi on tulnud viimasel ajal rohkem, tundub, et metsa hinnad tõusevad. Metsa ostetakse neis paigus, kus on suuremad tükid ja hea juurdepääs metsa majandamiseks," kommenteeris ta.

Elina Auendorf on analüüsinud üürikorterite turgu. Soovitakse väiksemaid kortereid - ühe-kahetoalisi. Samuti on eelistatud ahiküttega korterid.

"Seoses kütteperioodi algusega annavad paljud korteriomanikud oma müügis oleva lisakinnisvara üürile. Üha enam antakse kütteperioodiks kortereid üürile üksnes kommunaalmaksete eest. Üürnikud eelistavad soodsat hinda, ahikütet ja võimalikult väikest pinda," selgitas Auendorf.

• City24 andmetel on Lääne-Virumaal müügis 364 korterit, neist Rakvere linnas 124.
• Eramuid pakutakse müüa 227, neist Rakvere linnas 45.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles