Suvetunne: Pea selge ja hing kerge

, väikelinlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Lainvoo.
Meelis Lainvoo. Foto: Tairo Lutter


Kärbes maandub Henriku ninaotsal, poiss rehmab käega ja tüütaja siuhkab lendu. Aidalakas, kus öösel nii mõnus oli, hakkab palavaks minema.


Henrikut ei paista see häirivat, ta keerab teise külje ja tõmbab nohinal edasi.

Katusesindlite vahelt piilub ämblik, varitseb täiesti liikumatult, muidu ei paneks tähelegi, kui ta otse paari tosina sentimeetri kaugusel silmitseja näost poleks. Vaata ette, tüütu kärbes.

Juba kamandab kuskil küla teises servas kukk oma haaremit tööle, Tiidul või Sepal vist, meie oma on täna kuidagi hiljaks jäänud. Aga ei, juba kõlab temagi võimukas kikerikii.

Avan lakaluugi ja kiikan välja. Maja magab edasi, ainult laudapoolsest otsast kostab lehmaketikolinat ja unist mörinat. Päike on alles poolkõrgel, põllud uduviirgude all, nii et metsaserv  vaevu-vaevu kätte paistab.

Kohendan pojale tekiserva paremini peale, haaran riided kaenlasse ja laskun õuemurule. Tallaalustel on paganama mõnus, pea on selge ja hing kerge. Hiilin kööki ja panen kohvivee üles. Hästi tasa, las vanad veel põõnavad, niikuinii peavad varsti loomi toimetama tõusma.

Aurav kohvikruus käes, piip topitud ja süüdatud, istun aidatrepile. Tuleb Samuel ja pistab mulle sülle oma niiske nina: süga mind. Tal on tõsiselt hea meel, et keegi on võtnud juba päeva alustada, liputab saba ja niutsub mõnust.
Veel mõni nädal on seda ilusat aega, mõtlen. Mitte et see mind päris kurvaks teeks, aga pisut siiski.

Igal aastal on kaks kõige rusuvamat tähtpäeva jõulud ja jaanid. Ootad ja ootad neid, teed ettevalmistusi, tunned rõõmu lähedastest ja sõpradest. Laulad ja hõiskad. Õgid kõhu head-paremat täis ja ärkad järgmisel hommikul eriliselt tühja tundega. Nii umbes nädal aega, siis läheb elu kuidagi tagasi rööpasse.

Ei, mis ma virisen, tänavu oli üle aegade talv ja on üle aegade suvi. Meel läheb kohe rõõmsamaks.

Sammi tõmbab limpsti keelega üle mu näo ja silkab maja poole. Küllap on ema ärganud. Vanamees talitab lehmad ja siis saab hommikusööki. Kalakaupmees käis eile, ju tuleb heeringas kartuli ja sibulapealsetega. Mmm.

Las Henrik põõnab isu täis, tal ju suvevaheaeg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles