Kaitseliit remondib galerii majast välja

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseliidu maja remont paneb üürnikud keerulisse olukorda.
Kaitseliidu maja remont paneb üürnikud keerulisse olukorda. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Kaitseliidu Viru maleva ajalooline hoone Pikal tänaval läheb kõigi eelduste kohaselt sügisel remonti, majas asuva Rakvere Galerii saatus on praegu veel ebaselge.


Kaitseliidu Viru maleva kaunis maja Rakveres Pikal tänaval peaks esialgse kava kohaselt remonti minema 1. septembril.

“Projekt on valmis ja hange välja kuulutatud,” rääkis Viru maleva pealik kapten Rudolf Jeeser.

Malevapealiku kinnitusel on ajaloolise maja remont päris suur ettevõtmine. “Hoone renoveeritakse täielikult, tuleb uus ventilatsioon, vahetatakse välja vee- ja kanalisatsioonitorud, keskküte, pannakse peale uus katus ja katusekorrusele ehitatakse kaks külaliste korterit, jõusaal, saun ja kolm klassiruumi,” loetles Jeeser.

Galerii tulevik ähmane

Raha ettevõtmise tarvis tuleb kogu ulatuses riigieelarvest.

“Kaitseliidul on ministeeriumi kinnitatud infrastruktuuri arengukava, mille järgi igal aastal mõned uued objektid rajatakse või olemasolevad renoveeritakse,” selgitas Rudolf Jeeser. Tänavu on järg jõudnud Viru malevani.

Rudolf Jeeser ütles, et hoones tegutsevad üürnikud jäävad remondi ajaks majja ja nende ruume remont ei puudu­ta. “Küll peavad üürnikud taluma kommunikatsioonide viimist läbi nende kasutuses olevate ruumide,” lisas malevapealik.

Virumaa Näituste juht Raivo Riim väitis, et ruumidesse jäämine remondi ajaks on välistatud. “Ega me ei saa ju mida­gi teha, kui meie juures tolmutama hakatakse,” lausus ta.

Virumaa Näitused kolib remondi ajaks ilmselt Multimar­geri katuse alla; mis saab aga Rakvere Galeriist, mille tegemistega on Riim samuti väga tihedalt seotud, ei osanud ta öelda. “Tulevik on esialgu väga ähmane,” lausus Raivo Riim.

“Ma saan aru, et remonti on vaja, sest majas puudub ventilatsioon ja aknaid ei saa avada, aga paraku on kaitseliidupoolne kommunikatsioon olnud puudulik,” rääkis Riim, kes on oma sõnul pidanud kõik remondiga seonduva ise välja nuhkima.

Kaitseliit kolib

Samas majas samuti üürnikuna tegutseva AVR Projekti juhatuse liige Aivar Klaasen ütles, et neli aastat tagasi kaitseliiduga sõlmitud rendileping nägi ette, et AVR Projekt teeb oma kasutusse saadavad ruumid ise korda.

“Tegin nüüd kaitseliidule ettepaneku, et kuna meie ruumid on remonditud, siis ei ole otstarbekas neid üle tegema hakata,” lausus Klaasen.

“Seda enam, et tegime nelja aasta eest maja ajaloolisust arvestava sisekujunduse, mida ei ole mingit mõtet euroremondiga üle tegema hakata,” lisas ta.

AVR Projekti ruumides ei ole küll ventilatsiooni, kuid Klaa­seni sõnul ei ole see väga suur probleem, sest enam kui sajal ruutmeetril askeldab vaid kolm-neli inimest. “Lisaks on ruumid ka väga kõrged,” sõnas Klaasen.

Klaaseni hinnangul võiks ju nende juures mõne radiaatori vahetada ja põrandat pisut kõpitseda, aga see oleks ka kõik. “Paraku ei ole ma kaitseliidult meie ettepanekule mingit vastust saanud,” lausus Aivar Klaasen.

Kaitseliit ise otsib hoolega üüripinda, kuhu remondi ajaks kolida. Logistikaosakonna tarbeks saadi mais neljaks aastaks üürile endise Tõrma rebasekasvatuse katlamaja.

“Ülejäänud personalile otsime hoolega pinda Rakveres,” rääkis Rudolf Jeeser, kelle sõnul on üürile andjaid päris palju ja valiku tegemine ei olegi väga lihtne.

Maja

• Pikk 15 hoone ehitas XX sajandi alguses üks jõukam eestlasest rakverlane Julius Johannsen elumajaks oma lastele.
• 1920. aastatel üüris Johannseni tütre pere ruume maavalitsusele, pärast maavalitsuse lahkumist oma majja võeti üürnikuks kaitseliit.
• 1939. aastal lahkus Julius Johannseni tütar Carmelita Hasselblatt koos advokaadist abikaasa Eduardiga Saksamaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles