Tuntud Lääne-Viru keskerakondlased toetavad Jüri Ratast

, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Virumaa tuntumatest keskerakondlastest enamik näeks keskerakonna uue juhina Jüri Ratast, kes näiteks Tamsalu vallavanem Toomas Uudebergi hinnangul on spordipoiss ja muidu ka ärgas.
Lääne-Virumaa tuntumatest keskerakondlastest enamik näeks keskerakonna uue juhina Jüri Ratast, kes näiteks Tamsalu vallavanem Toomas Uudebergi hinnangul on spordipoiss ja muidu ka ärgas. Foto: Artur Sadovski / Postimees

Vaatamata asjaolule, et keskerakonna Lääne-Virumaa piirkond on esitanud erakonna uueks esimehekandidaadiks senise juhi Edgar Savisaare, ootab enamik siinseid tuntud keskerakondlasi muudatusi ja toetab Jüri Ratase kandidatuuri.



Keskerakondlasest riigikogu liige Toomas Varek ütles, et toetab Jüri Ratase kandideerimist uueks erakonna juhiks. “Jüri Ratas on uue põlvkonna inimene,” tõdes ta. Vareki sõnul on oluline, et erakonnas tekib valik, mis tõstab selle mainet, tugevust ja populaarsust. “Igal asjal on pluss ja miinus, Savisaarelt on kindlasti palju õppida, näiteks kuidas rasketest olukordadest välja tulla, aga tahaks kuulda midagi uut ja põlvkondade vahetust,” nentis Varek.

Ka keskerakondlasest riigikogu liige Lembit Kaljuvee väitis, et toetab Jüri Ratast. Kaljuvee sõnul esitles ta Jüri Ratase kandidatuuri ka keskerakonna Ida-Virumaa piirkondade juhatuste liikmetele ja kaks kolmest piirkonnast, Ida-Viru ja Kohtla-Järve, toetavadki Ratase kandidatuuri.

“Viimastel aastatel on keskerakond oma arengus seisma jäänud ja tagasi käinud,” põhjendas Kaljuvee Ratase kandidatuuri toetamist ja arvas, et see oleks keskerakonnale parem.

Vaatamata sellele, et Kaljuvee on keskerakonna asutajaliige ja peab ennast Edgar Savisaare sõbraks, on tal esimehele etteheiteid kolmes valdkonnas: rahaasjad, suhted meediaga ja suhted teiste parteide juhtidega. “Erakonna rahaasjad on numbriliselt viimasel poolel aastal läinud paremaks, aga üks asi on numbrite küsimus, teine erakonna finantskäitumine, mis on mulle vastuvõetamatu,” lausus Kaljuvee.

Suhetes meediaga ei saa Kaljuvee hinnangul süüdistada ainult teist poolt, samuti ei ole vaja teha omale televisiooni, vaid suhelda olemasolevate kanalite kaudu. “Meediat ei pea armastama, aga suhtlema peab,” lausus Kaljuvee. “Kui erakondade juhid omavahel ei suhtle, siis erakonna võimalused võimule saada kahanevad, sest 51 protsenti kohtadest riigikogus keskerakond kunagi vaevalt saab,” selgitas ta kolmandat etteheidet, mille kohaselt Savisaar ei suhtle teiste erakondade juhtidega.

“Jüri on asjalik poiss – spordipoiss ja muidu ka ärgas. Mulle ta meeldib,” kommenteeris Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg oma eelistusi.

Eesti Maaomavalitsuste Liidu esimehe Jüri Landbergi sõnul vajab keskerakond kindlasti muudatusi. “Pooldan muudatusi. Need valimised toovad debati, vaidlustes tulevad välja head mõtted ja see mõjub erakonnale edasiviivalt,” tõdes ta.

Vinni vallavanem Toomas Väinaste ei soovinud oma seisukohta välja öelda. “Ma ei oska kommenteerida, pean kaaluma poolt ja vastu argumente ja pean tegema selle enda jaoks selgeks, kuidas erakonna jaoks on parem,” ütles Väinaste.
“Keskerakond Eesti suurima erakonnana vajab sügavate teadmiste ning pikaajaliste poliitika ja elukogemustega tugevat ning karismaatilist juhti, mistõttu toetan ainumõeldavalt ja igati just Edgar Savisaare jätkamist erakonna esimehena,” kirjutas Virumaa Teataja küsimusele vastuseks Keskerakonna Lääne-Viru piirkonna esimees Siret Kotka, kes usutletutest ainsana oli selgelt Savisaart toetaval positsioonil.

Keskerakonna Lääne-Virumaa piirkond esitas 1. juulil koostatud pressiteate põhjal augustis toimuvale XIII erakonna kongressile esimehe kandidaadiks keskerakonna praeguse esimehe ja Tallinna linnapea Edgar Savisaare. Juhatuse liikmekandidaatideks esitati keskerakonna Lääne-Virumaa piirkonna juht Siret Kotka ning Lääne-Virumaalt valitud riigikogu saadik Peeter Võsa. Aukohtu esimehe kandidaadiks esitati Kalle Klandorf.

Kandidaate valitavatesse organitesse saavad keskerakonna piirkonnad esitada 15. juunist 10. augustini. Eesti Keskerakonna XIII kongress toimub 27. augustil Tallinnas Nokia kontserdimajas ning sinna on oodatud 1831 saadikut üle Eesti ehk iga kaheksas erakonna liige, asutajaliikmed ning sada noortekogulast. Nemad teevad lõpliku valiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles