Jõulud on rahu ja valguse leidmise aeg

Andres Jaadla
, Rakvere linnapea
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere linnapea Andres Jaadla ja salliga skulptuur.
Rakvere linnapea Andres Jaadla ja salliga skulptuur. Foto: Hilje Pakkanen

Aeg, vähemasti sestsaadik, kui tema üle arvestust hakati pidama, on mi­dagi salapärast. Ta annab arutust ja parandab haavu, viib ja toob. Nii on mõtisklenud ajamustrite peale mõeldes loodusemees Fred Jüssi. Aeg viib vanaks saanud aasta, toob uue – uute ootuste, lootuste ja soovidega.

Enne veel, kui uus aasta uksele koputab, on kesk kõige pimedamat aega käes aasta ilusaim aeg – jõulud. Nendeks pühadeks valmistume pikalt ja põhjalikult. Seame jõuluehtesse linna, majad, kodud.

Sellesse nappi aega peab mahtuma tuhat toimetust: tubade kraamimine, kuuse ehtimine, jõuluroogade valmistamine, kingituste tegemine, jõulutervituste saatmine, salmide õppimine, jõuluvanaga kohtumine, kõikjale jõudvate päkapikkude ootamine nagunii. Ühtegi neist ei tohi ära unustada, et jõulud saaksid need õiged. Aastalõpus kiirus muudkui kasvab.

Rakvere kirikupäevadel mõtiskles Kolmainu kirikus vaimulik Jaan Tammsalu ajast, inimestest, väärtustest, jumalast. Temalt on meelde jäänud üks mõttetera: selleks, et aega jääks ühe tegemise jaoks, tuleb mõni teine tegemine käest ära panna. Võib-olla ongi asi tihtilugu selles, et me ei raatsi oma harjumuspärastest tegemistest lahti lasta, et teistele ruumi teha.

Jõuluaeg on ka rahu aeg, hinge ja mõtete korrastamise aeg. Ja millal siis veel, kui mitte nüüd, uue aasta eel otsida lepitust teiste ja enesega. Leida üles ja hoida alles lootusrikas valguskiir, mis annab jõudu uskuda homsesse, et sealgi on päevad õnnerikkad.

Nii või teisiti poeb jõuluõhtu lähenedes jõulusõnum ka kõige uskmatuma inimese hinge. Anna endale veidi aega ja sa näed, jõuluime sünnib ka sinu jaoks. Ta on igaühel veidi eriline. Sünnib ta talvisel jõuluööl, mil armastus, usk ja lootus puhkevad õide.

Hämaras – hämaras talveöös

mööda lumiseid radu

uitab üks mõte,

üks lootus, üks usk …

et uus aasta oleks parem,

oleks otsimiste rikkam

ja leidmiste rõõmsam.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles