Jõuluaeg õpetab märkama!

Einar Vallbaum
, Lääne-Viru maavanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Einar Vallbaum.
Einar Vallbaum. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Jõulupühad ja aasta lõpp on alati emotsionaalsemad kui ülejäänud aeg aastas. Tavalisest rohkem pööratakse tähelepanu neile, kes on iga päev olnud meie elu osaks, ning ka neile, kes on meie kõrval. Olgu selleks ühine linnaruum, ootepaviljon, kõrvalasutus või mõtteline ruum, mis ühendab inimesi. Sageli me küll näeme, aga ei märka.

Jõuluajal aga oleme kõik oluliselt tähelepanelikumad. Tunnustame neid, kes on meile lähedal, ja ka neid, kes on meist kaugemal ning kelle jõuluaega soovime muuta natukenegi helgemaks.

Uhtna põhikooli heategevuslik algatus on õilis ja ilus ettevõtmine, mis näitab inimeste südamlikkust ja tähelepanelikkust, parandades ka ühiskonna üldist moraali ning nooremate generatsioonide suhtumist.

Märkame meid ümbritsevat, häid inimesi ja suuri tegusid. Kuid tegelikult märkame ka neid, kes elavad meiega ühes riigis, ühes piirkonnas, ent keda me iga päev ei näe. Sest nemad elavad oma elu oma reeglite ja põhimõtete järgi ning neil on oma ajaarvamine ja oma eluratas. Neil on tähtis ja väärtuslik osa meie ökokoosluses, muinasjutumaailmas, rahvausundites ja muistendites. Need on meie metsaasukad, keda jõuluajal ära ei unustata ning kellele viiakse head ja paremat talvise perioodi üle elamiseks ning pisukese rõõmu tundmiseks pühadeajast.

On mõneti ehk märgilinegi, et selle aasta jahirahu kuulutati välja just Lääne-Virumaal. Jahirahu kannab endas õilsaid printsiipe ning kajastab iga ühiskonnaliikme eetilist palet. Ausus, kokkulepetest kinni pidamine, tavade järgimine ning märkamine on nii jahirahu kui jõulurahu puhul sarnased jooned, millest peab lähtuma iga jahimees ja iga kodanik.

Lisaks elusa väärtustamisele ja märkamisele paneme tähele ka aasta jooksul tehtud edusamme ning suuri tegusid. Lääne-Virumaa ettevõtjaid on märganud nii suuremad väljaanded kui kogu Eesti, kellele eeskujuks ollakse, et nende pingutused on vilja kandnud. Vaid ettevõtete tegevuse ja aktiivsuse najal saab areneda piirkond – luues elanikele võimalusi ning hoides neid kodupaigaga seotuna.

Soovin teile kõigile head märkamist, imelist pühadeaega ja ilusat aasta lõppu!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles