Jõululaupäeval jõuab lauale traditsiooniline toit

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi

Proua Helje Müür on üks neist inimestest, kelle jaoks vähemalt jõulupühade ajal on olulisel kohal traditsioonid – ei möödu jõululaupäev Kadrinas kirikus käimiseta ega süldi ja praekapsata laual. Traditsiooniline jõulutoit on tema poolt, ülejäänud meelepärase võtavad külalised ise kaasa.
 

Samas on daam jäänud tavade juurde, mis pärit tema lapsepõlvest: kogu toit, mis lauale jõuab, on enda valmistatud ja suures osas enda kasvatatud või korjatud. Nii aitavadki lapsed tal katta laua, kus lihtne ja suuremate vürtsideta maatoit: praekapsas, salatid, hapukurk ja sült. Vaid pere lemmikkook veidi tavatum, kuid seegi sööjate soovide järgi kohendatud. Isegi jõulunaps valmib kodus.

Pühadeeelset tormakust Helje Müüri kodus ei ole, sest nutikas naine oskab paljud road eelnevalt valmis teha ja need siis purki panna jõululaupäeva ootama.

Retseptid

Punapeedisalat
Riivi keedetud peedid jämeda riiviga, lisa veidi köömneid ja sidrunihapet või äädikat. Sega ja lase seista.
Perenaine selgitab: “Punapeedisalat sobib süldi juurde. Mina näiteks ei taha süldile äädikat panna, nagu tavaliselt tehakse.”

Kirju salat

kartul
porgand
peet
hapukapsas
heeringafilee
sibul
toiduõli

Tükelda keedetud aedviljad ja heeringafilee, sega õliga ning maitsesta soolaga.
Perenaine selgitab: “Salatile annab väga hea maitse heeringafilee. Hapukapsa võib ka hapukurgiga asendada.”

Mulgipuder

kruupe
300 g rasvast liha
0,5 kg kartulit
sibulat
1,5 l vett

Haki liha kuubikuteks ja pruunista tasasel tulel. Lisa hakitud sibul ja pruunista veel.
Jaga liha kahte potti.
Ühte potti pane eelnevalt leotatud kruubid ja vesi, teise kooritud kartulid ja vesi. Pott kruupidega lükka varem ahju hauduma ja kartulitega veidi hiljem keema. Valminud komponendid vala kokku ja tambi kohevaks pudruks.
Perenaine selgitab: “Minul on kaks potti mulgipudru tegemiseks käigus. Haudepotti kasutan selleks, et panna kruubid ahju hauduma, et need hästi pehmeks läheks. Kellel puupliiti ei ole, saab mulgipudru edukalt elektripliidi ahjus teha. Valmis puder sobib väga hästi ka praadida.”

Kodune sült ja keel tarrendis

1 seakoot
2 seajalga
1 kodune kana
3-4 seakeelt
4 l külma vett
pipart
loorberit
sibulat
soola

Pese hoolikalt kõik koostisosad ja pane tasasele tulele keema. Vahepeal riisu keeduveelt vaht. Maitsesta pipra, loorberi, sibula ja soolaga. Liha pehmeks keenud, tõsta kõik leemest välja, eemalda liha kontidelt ning tükelda.
Koos kontidega keema pandud keel lõika viiludeks ja pane väikestesse kaussidesse ning vala peale süldileem.
Tõsta kausid jahedasse kohta hanguma.
Hakitud süldikraam pane tagasi leeme sisse ja lase uuesti kuumaks. Samal ajal võib lisada ka 3-4 küüslauguküünt.
Seejärel tõsta süldisegu vormidesse hanguma.
Perenaine selgitab: “Mina kindlasti ei kasuta süldi ega tarrendi tegemiseks želatiini. Panen lihtsalt potti rohkem vett ja nagunii kasutan ühe komponendina kana, mis paneb hästi kallerdama. Tarrendi väljanägemise ilusamaks ja isuäratavamaks tegemiseks võib vormi põhja panna mõne porgandiviilu ja alles seejärel keele ja leeme.”

Lemmikkook

Biskviittainas
1 kogus muna
1 kogus jahu
suhkrut


Kreem
400 g vahukoort
200 g punasesõstramehu
1 pakk želatiini
veidi vanilli

Koogipõhja tarvis vahusta munad, lisa suhkur ja jahu ning vala kinnisesse vormi. Küpseta, kuni biskviit on kuldkollane.
Kreemi tarvis vahusta vahukoor, lisa mehu ja sulatatud želatiin. Sega läbi ja vala jahtunud koogipõhjale. Kaunista puuviljalõikude ja marjadega ning lase kreemil jahedas tarretuda.
Perenaine selgitab: “Minu peres taheti šarlotikooki saada, aga mina mõtlesin, et mis ma sellest tainast rulli keeran, panen lihtsalt pannile ja valan kreemi peale. Ma ei tea, millega kondiitrid šarloti jaoks kreemi teevad, aga mina kasutan viljalihaga mehu, mis sobib ideaalselt rõõsa koore sisse. Miks mitte kasutada punasesõstra asemel jõhvikaid.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles