Kinnisvaraturul kestab oodatud hinnaralli

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõisaväljal on võimalik korterit osta tunduvalt odavamalt kui aasta tagasi.
Mõisaväljal on võimalik korterit osta tunduvalt odavamalt kui aasta tagasi. Foto: Arvet Mägi

Kuigi korterite hinnad pidevalt langevad, ollakse praeguseks Rakveres jõutud alles kahe aasta tagusele tasemele.


Kinnisvaraturul algas suur hinnaralli 2006. aastal. Kui tollal oli Rakveres kinnisvaraveebi andmetel korteri ruutmeetri keskmine müügihind 8176 krooni, siis oma tipphetkeks ehk 2007. oktoobriks, oli see tõusnud 17 566 kroonini.



Nüüd on hind jälle tasapisi langema hakanud ja jõudnud eelmise aasta lõpuks 14 104 kroonini.


Kinnisvarabüroo Uus Maa siinse tegevjuhi Eve Soppe arvates on selle põhjuseks tüüpkorterite suur müügipakkumine, majanduse praegune olukord ja karmistunud laenutingimused.

Nii on pikenenud ka müügiperioodid ja korterite tehinguhinnad langenud umbes 20-25% 2007. aasta neljanda kvartaliga võrreldes.

Poole miljoniga uus korter
Praegu on Rakveres müügil üle 35 uue korteri. Sealhulgas müüb OÜ Tarvaprojekt kortereid Mõisaväljal asuvas kahes kolmekorruselises majas suure allahindlusega.

Kui umbes aasta tagasi olid seal asuvate korterite ruutmeetri hinnad 19 000 kuni
22 000 krooni, siis nüüdseks on hindu langetatud 12 800 kroonini ruutmeetri eest. OÜ Tarvaprojekt juhatuse liikme Janno Jõe sõnul on põhjuseks muutunud turg.

Firma veebilehe andmetel on müügis olnud 29 korterist müüdud 12 ja üks on broneeritud. Saadaval korterid on põhiliselt kahetoalised.

Odavaima, ainukese allesjäänud 1toalise korteri saab kätte 428 500 krooniga. Kui alles aasta tagasi maksid kõik kahetoalised korterid üle miljoni, siis nüüd pakutakse nendes majades odavaimat 53,7 m² pinnaga kahetoalist korterit 710 500 krooni eest.

Janno Jõe ütlusel on alati võimalus kaubelda, kuigi tema väitel on huvilisi vähe ja neil vähestelgi võib tekkida laenu saamisega raskusi.

Veidi odavamad on Pagusool asuvad uued korterid. Oluliselt rohkem küsitakse Vabaduse tänaval asuva maja korterite eest ja muidugi veel kallimad on uued korterid Turuplatsi ääres.

SEBi laenunõustaja Marika Saare selgitusel on selliste korteriostude jaoks laenu saamiseks üldreeglina tüüptingimused: netosissetulek peab olema vähemalt 10 000 krooni, lisaks korralik laenutagatis, omafinantseering ulatuma vähemalt 20%-ni ostusummast.

Kui võtta 6% intressiga laenu 30 aastaks, tuleks praegu maksta 4500-5000 krooni kuus. Tingimuseks on seegi, et 70 eluaastaks peab laen tasutud saama. Loomulikult on tegemist tüüptingimustega ja iga laenutaotlejaga tegeletakse individuaalselt.

Tapal võileiva hinna eest
"Asukoht on kõige olulisem tegur kinnisvara hinna kujunemisel," ütles Eve Soppe.

"Sellega seonduvad korteri kommunaalkulud, infrastruktuur ja turvalisus."

Samuti on tähtis korteri ja kortermaja ehituskvaliteet ja siseviimistluse tase. Eve Soppe sõnul on tavaline, et ostu-müügitehing sõlmitakse müüja poolt tehtud pakkumishinnast 10-25% odavamalt.

Korterite hinna odavuse poolest järgneb Rakverele Sõmeru, siis Vinni ja Pajusti. Seejärel Kadrina ja Haljala.
Tapa linnas on hind kõrgem kui Kundas, seejärel Väike-Maarjas ja Tamsalus.

Kinnisvaraveebi andmetel on hetkel kõige odavam korter müügis Tapa linnas - 1toaline korter maksab 35 000 krooni.
Kui võrrelda ruutmeetri hinda, siis näiteks Sõmerul oli eelmise aasta lõpus ruutmeetri hind keskmiselt 10 500 krooni, Tapal 6000 ning Kundas 5000 krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles