"Virumaa suvesaund 2023": lähemalt võistluslugudest

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
"Virumaa suvesaund 2023".
"Virumaa suvesaund 2023". Foto: Virumaa Suvesaund/toomas Erapart

Kolmandal aastal lähevad Suvesaundi konkursil vastamisi 23 värsket muusikapala. Kuulasime need läbi ja kirjutame nüüd sellest, mida kuulsime. Ärge teie meid uskuge, vaid kuulake ise ka – üks kuulamine ütleb rohkem kui tuhat tähemärki!

Konkursi lõpetavad kontsert ja auhinnagala, mis toimuvad Rakvere linna päevade laupäeval, 10. juunil Rakvere Art Café hoovis. Seal liidetakse rahva häältele kaheksaliikmelise žürii antud punktid ja selgub võidulugu, mille autorid saavad 500 eurot puhtalt kätte. Loe hääletamise süsteemist lähemalt siit.

1. Cydefect.
1. Cydefect. Foto: Siiri Kumari

1. Cydefect – "Moment of Peace"

Käredate riffide ja kristalse vokaaliga meloodiline metal-bänd Rakverest osales esimesel Suvesaundi konkursil ja tegi seal häid tulemusi. Lisaks rahvahääletuse võidule viidi koju Kära Kantsi eriauhind kõige rokkivamale loole, üldedetabelis saavutati 9. positsioon.

Cydefecti rokkivuses ei kahtle keegi. Raskema muusika raadiojaamad mängivad kollektiivi lugusid hea meelega ja YouTube‘i kommentaarium kinnitab, et Cydefectil on piisavalt kaasaelajaid välismaalgi. Ning tuletagem meelde, et ka Soome rokkbändi Lordi Eurovisioni võitu ei näinud toona keegi ette.

2. Patikook.
2. Patikook. Foto: Patikook

2. Patikook – "Can‘t remember your name"

Vinni noormees Patikook esitas eelmisel aastal Suvesaundile sõna otseses mõttes põlve otsas tehtud pala "Ütle mulle ka" ja saavutas üldedetabelis auväärse teise koha. Nii et ootused on kõrged ka tema uue, seekord ingliskeelse pala puhul.

"Can‘t remember your name" on autori sõnul erakordselt sügava tähendusega muusikapala. "Mul lihtsalt tulevad need sõnad loomingu käigus, need ei tähenda midagi," ütles ta ja lisas, et oli eelmise aasta lõpptulemuse üle suht solvunud. Ning need, kes omakorda tema sõnade peale solvusid, ei mõista lihtsalt uue kooli Soundcloudi-artistide laiska irooniat.

Kas Patikook ka sel aastal solvub, seda näitab juba lähitulevik.

3. Kurb koer (Vesikas, Paks Matu & Rainer Lainemäe).
3. Kurb koer (Vesikas, Paks Matu & Rainer Lainemäe). Foto: Chalabala

3. Vesikas & Paks Matu feat. Rainer Lainemäe – "Koerailm"

Kadrina sõnaseadja Vesikas haaras kampa Tartu räppari Paksu Matu ja laulva füsioterapeudi Rainer Lainemäe ning koos tehti taas üks konkursilugu. Biit ja initsiatiiv tuli Karmo Toomelt, kes loo ka lõpuni valmis lihvis.

Tegu on ühe üsna realistliku suvelooga, arvestades, et Eesti ei asetse Kariibi mere ääres. Tragikoomilised faktid lendavad kidrakeelte helinal otse näkku, nagu kuldne retriiver oleks just vihma käest tuppa saanud ja ennast kogu pere ees raputanud.

"Kuna Eesti suvi ei tähenda alati ilusat ilma, mõtlesime hea ilma lugude kõrvale pakkuda ka ühte halva ilma lugu. Et oleks midagi lohutuseks kuulata ka siis, kui taevas kaela kukub ja tuul peast mütsi porilompi puhub," selgitas Vesikas ise.

4. Metslind.
4. Metslind. Foto: Meeli Viljaste

4. Metslind – "Hull"

Metslind on üsna uus Eesti indie-artist, kelle debüüt-EP pealkirjaga "Ole, lihtsalt ole" ilmus alles eelmise aasta sügisel. Kergelt kevadise folgikõlaga singel "Hull" jätkab sarnasel teemal ning julgustab olema vaba – minema õue, ronima puu otsa, märkama rohkem meid ümbritsevat loodust – ja mitte võtma elu liiga tõsiselt.

Metslinnu mahehäälse vokaali taga seisab Rapla lauljatar Maarja Koppelmann. Seose Lääne-Virumaaga loob palas trumme ja basskitarri mängiv Marko Naissoo, kelle Porkunis asuv suvekodu on bändi inspiratsiooniallikaks ning üldse üks parimaid paiku puu otsa ronimiseks.

5. KUUL.
5. KUUL. Foto: Kuul

5. KUUL – "Silmast silma"

KUUL on Tallinnas tegutsev power-trio, kelle liikmetel leidub sugulasi üle terve Lääne-Virumaa. KUUL vihiseb kiirelt ja tabab raskelt, nende võistlusloo teema on aga kantud kaunitest tunnetest. Pala "Silmast silma" sõnade autori Ott Uude sõnul räägib lugu armastusest ja selle väljendamisest, kui armastajapaar on teineteisest eemal.

KUULi pala on teiste tänavuste rokilugude seast kindlasti selgelt eristuva stiili ja jõulise minekuga.

6. Graniidi 17.
6. Graniidi 17. Foto: Alex Tervinsky

6. Graniidi 17 – "Ole nagu juuni"

Aadressil Graniidi 17 asub üks armas majake Tallinnas Kalamaja linnaosas. 1980-ndate teisel poolel pakkus see ulualust värvikale seltskonnale, kuhu kuulusid ka tudengid Tõnu ja Peep. Sama nimega bänd on kaunist ja kodumaist kitarrimuusikat teinud alates 2017. aasta suvest. Esialgu kuulusidki bändi Jäääärest tuntud Tõnu Timm ning nüüd juba aastaid Rakveres elav pillimees ja -õpetaja Peep Pihlak. Hiljem liitus ansambliga ka teine Jääääre liige Teet Velling, kes elab suure osa aastast Sagadis.

Ülisuvise pealkirjaga "Ole nagu juuni" on kolme kodusünnituse teel valutult ja bändiperre oodatult siginenud pala. Kõik bändiliikmed nimelt mängisid ja laulsid oma partiid oma kodus sisse ja siis lasid ta vabaks. Eks näis, mis tast saab. Äkki saab lausa suvesaund?

7. donpedro_estonia.
7. donpedro_estonia. Foto: Erakogu

7. donpedro_estonia & Gerty – "Disniländ"

Donpedro_estonia ehk Peeter Altpere on uskumatult mitmekülgne mees. Esiteks on tal poogen – tuntud keelpillimeistri Aaro Altpere pojana sukeldus ta varases nooruses klassikalise muusika maailma, lõpetas Londonis muusika- ja teatrikooli ja mängis poolteist aastat tšellot Londoni Filharmooniaorkestris. Kui sellest villand sai, hakkas tegelema Tai poksiga ning treenis neli aastat ka teisi võitlejaid. Pärast spordivigastust õppis aga hoopis juuksuriks ja peab seda ametit praegu Rakveres.

Suvesaundile saatis ta uuekoolibiidi, aga vana kooli vaibiga räpploo "Disniländ", mille kohta ütleb ise lihtsalt "suvine chill". Loo on miksinud ja masterdanud kodumaise gangsta rap‘i austajaile tuttav Bad Art, kes kolis muide samuti hiljaaegu Lääne-Virumaale.

8. Kain.
8. Kain. Foto: Erakogu

8. Kain – "Wired"

Kihleveres kasvanud kitarrist, laulja ja "vaikne melomaan" Kain Kalja on osalenud kõigil Suvesaundi konkurssidel. Seni on tema hiphopi, funk‘i ja neo-souli kõlaga palad jõudnud üldedetabeli keskossa.

Kaini muusika on algusest lõpuni – esimesest kitarrinoodist kuni viimase vokaalipartiini – tema enda salvestatud ja produtseeritud. Üksiküritaja ja isetegijana on ta seni tegutsenud kodustuudios, nüüdseks aga juhib Tallinnas omaenda professionaalset helistuudiot.

"Wired" räägib frustratsioonist ning raskustest enda ja teistega suhtlemisel. "Mõnus chill biit on aga selle sõnumi tasakaalustamiseks, et lugu ei kõlaks liiga morbiidne," ütles Kain ise.

9. Mementō.
9. Mementō. Foto: Erakogu

9. Mementō – "Maiken"

Mementōt võiks tema loo otsekoheste riimide tõttu nimetada tänavuse konkursi bad boy‘ks. Tallinnas elavat räpparit seovad Lääne-Virumaaga tema siin elavad vanavanemad ja lugematud lapsepõlvemälestused.

Mees räpib aastast 2019, kui asutas kahe koolivennaga eklektilist reiviräppi viljeleva bändi Põhjakiht. Paralleelselt bändi tegemisega alustas ta eelmisel aastal soololugude salvestamist. "Maiken" on tema viies lugu, mis ajendatud isiklikest elukogemustest, kuigi pala nimikangelanna on fiktiivne tegelane.

"Vast mitmedki kuulajad, olgu nad siis Maikenid või Maikelid, tunnevad end ühel või teisel moel loost ära," ütles autor ja soovitas kõigil teha sporti – just tervisejooksu käigus tulid loo riimid talle pähe.

10. Fliin & Tuuli Pruul.
10. Fliin & Tuuli Pruul. Foto: Erakogu

10. Fliin & Tuuli Pruul – "Sierra"

"Sierra" on üks kahest Suvesaundil osalevalt instrumentaalpalast. Okei, korraks sõidab küll sisse vanast Ford Sierra reklaamklipist pärinev vokaalisämpel, aga ikkagi. Tugevasti 80-ndatest mõjutatud teos asetub žanrisse synthwave ning selle taga on kaks loojat: Järvamaalt Väike-Kareda külast pärit elektroonilise muusika produtsent Frederick Liin ehk Fliin ning Simuna juurtega multiinstrumentalist ja helilooja Tuuli Pruul. 

Autorid ise ütlesid, et loo pealkiri ja teema seonduvad lapsepõlvega, sest kellelgi kusagil külas ikka oli Ford Sierra. Muide, oma sotsiaalmeediasse on nad postitanud ka üleskutse, millega koguvad mälestusi sellest legendaarsest sõiduriistast.

11. Moonaküla Muusikaakadeemia Trio ja Martin Müller.
11. Moonaküla Muusikaakadeemia Trio ja Martin Müller. Foto: Moonaküla Muusikaakadeemia

11. Moonaküla Muusikaakadeemia Trio & Martin Müller – "Lihtsalt"

Üle linna mehed oma tuntud headuses. Kui elad Lääne-Virumaal, oled muusiku ja muusikapedagoogi Peep Pihlaku, laulva näitleja Margus Grosnõi ja näitleva laulja Toomas Kralli etteastet ehk nautinud mõnel kohalikul kohvikukontserdil. Võibolla isegi mõne sugulase korraldatud eraüritusel. Kui oled naissoost, siis on nad ehk laulnud su akna all 8. märtsil Moonaküla Muusikakiirabi nime all. Kui ei ole, siis küll nad veel jõuavad.

Suvesaundi konkursiks võttis trio kampa lõõtsamehe Martin Mülleri ja tegi valmis suvise loo, mis ammutab inspiratsiooni jüssilikust olemise mõnust. Tegu on muide ühega kahest konkursiloost, mille taustal kuuleme ka linnulaulu. Kui see pole suvi, siis mis veel on?

12. Lislee-Lelill
12. Lislee-Lelill Foto: Erakogu

12. Lislee-Lelill – "Me suvi"

Taga gümnaasiumis koolitarkust koguv noor laulja Lislee-Lelill osales ka esimesel Suvesaundi konkursil. Toona jäi tema "Sa tulid eile külla" üldedetabelis 12. kohale, žüriiliikmetest andis talle aga kuus punkti Remi Prual ning viis punkti teenis ta Triin Niinemetsalt. Ja ei saa salata, et lugu taas kuulates jääb see kummitama vähemalt pooleks nädalaks.

"Me suvi" on rahulikus tempos kulgev ja veidi unistav suvelugu, mis räägib soojast mererannast ja sädemetest. Kui klaverit on ehk keeruline randa vedada, siis piisab kitarrist, mida päikeseloojangul lõkke ääres tinistada, ja ongi suvetunne käes. 

Tegu on teise konkursilooga, mille taustal kuuleme linnulaulu. Antud juhul kajakaid, aga kajakas on ka lind.

13. Jane Sepajõe (BLU:).
13. Jane Sepajõe (BLU:). Foto: Laura-Liis/ellell.ee

13. BLU: – "Ego allahindlused"

BLU: on pop-up-bänd, mis on läbinisti made in Rakvere. Vokalist on Jane Sepajõe, kellele loodus on kinkinud isikupärase ja mahlakalt madal-sumeda hääletämbri. Klaveril on Kelli Pärnaste ning kitarriga lisab loole värvi ja feeling‘ut Tiit Korsar. Lauluõpingutega alustas Jane Rakvere muusikakooli laulustuudios, kust arenes edasi Jane ja Kelli muusikaline koostöö. Oma teadmisi on ta täiendanud nii Heino Elleri muusikakoolis õppides kui ka mitme vokaalpedagoogi käe all.

Bluusiga flirtiv akustiline pala "Ego allahindlused" koputab õlale kõigile meile, kes me kipume kiire elutempo juures puhkamist edasi lükkama. "Suvi on suurepärane aeg, mil võtta rohkem hetki iseendale. Muidu saab ühel hetkel kõike liiga palju ning oma peas loodud ideaal variseb kokku," märkis lauljatar ise.

14. Leegi Brigitte Kais.
14. Leegi Brigitte Kais. Foto: Katrin Piirmets

14. Leegi Brigitte Kais – "Võta mul käest"

17-aastane Leegi Brigitte Kais on laulja ja helilooja, kes mänginud klaverit, kirjutanud muusikat ja osalenud konkurssidel kogu kooliaja jooksul. Sel suvel ootame tema autorimuusikaga debüütalbumi ilmumist, mis on salvestatud koduses Kadrina rahvamajas.

"Võta mul käest" on üks mitmest kaunist akustilisest autoriloost, mis sel aastal Suvesaundile saadetud. Laul on autori sõnul pühendatud kellelegi, kellega koos olles tunned end alati hästi ja keda täielikult usaldad. "See on keegi, kellele tahad öelda, et sa oled alati tema jaoks olemas, millal iganes ta sind vajab. Teievaheline lähedus on niivõrd hea ja siiras, et isegi teid ümbritsev suvine loodus on justkui harmoonias."

15. Ööhöövel.
15. Ööhöövel. Foto: Erakogu

15. Ööhöövel – "Täringud"

Teist korda Suvesaundil osalev Ööhöövel eelistab jääda müstiliseks karakteriks, kes laseb enda eest kõneleda oma muusikal. Ise kirjutab ta nii sõnu kui ka meloodiaid, laulab ning kasutab produtseerimisel lisaks kitarridele arvutiprogrammi pakutavaid virtuaalseid instrumente.

Laul "Täringud" räägib tema enda sõnutsi küsimustest, vastustest ja aususest, kindlasti ka tühjast malelauast, täringute veeretamisest, klounidest, toladest ja jäätisest.

16. Culpas & Sixten.
16. Culpas & Sixten. Foto: Ain Liiva

16. Culpas, Sixten & Reelica – "Kõik hea ees"

Culpas ja Sixten on Suvesaundil osalenud mõlemal kahel eelneval korral. Esimesel aastal jäi nende "Päike & Q" üldedetabelis viiendaks, järgmisel aastal esitatud "Viinamarjamahla" neljandaks. Aga rahvas hääletas mõlemad lood kolmandaks.

Nädal enne lugude esitamise tähtaega helistas Culpas sõber Sixtenile, et ajada mussijuttu ja öelda, et sel aastal vist suvesaundi teha ei jõua. Õnneks rääkis Sixten talle aru pähe, ühine pala potsatas postkasti neli tundi enne kella kukkumist ja nüüd on mõlemad mehed jälle osalejate seas. Sel korral on kaasa tegemas ka SunshineBandi laulja Reelica.

"Kõik hea ees" on räägib Culpase sõnul sellest, et kõik head asjad on nurga taga peidus, nende leidmiseks on tarvis vaid veidi veel edasi tammuda. Žanriks on "suvine põks".

17. Wispels.
17. Wispels. Foto: Erakogu

17. Wispels – "Mustvalge"

Rakvere riigigümnaasiumi õpilased Katre Kurg ja Liisbet Vilu moodustavad duo Wispels. Muusikaga tegelevad nad iga päev ja näevad oma tulevikku lavalaudadel. Teised näevad ka. Eelmisel konkursil sai nende "Päevalilled peos" 389 häälega rahva lemmikuks, kuid jäi üldedetabelis Onkel Jonkeli ja Patikoogi järel kolmandaks.

Ka Wispels on sel aastal tagasi, et esitada üks klaveripala. "Mustvalge" räägib autorite sõnul reetmisest ja murtud südamest. Aga olgu teema kui raske tahes, väga kaunilt kõlab see muusika. Ootame huviga, kuidas läheb Wispelsil seekord.

18. P2kap2tt.
18. P2kap2tt. Foto: Erakogu

18. P2kap2tt – "Limonaad ja mandariin"

Suvesaundil esimest korda osalev P2kap2tt on 14-aastane Kadrina poiss. Kuigi kasvab musikaalses peres, polnud ta varem ise ühtegi lugu teinud ja tunnistas, et "Limonaad ja mandariin" ongi tema esimene netti üles laetud pala.

"Lugu on lihtne, mõnusa vaibiga. Räägib sellest, mida tähendab suvi koolipoisile, ja ka sellest, mida tavaliselt Kadrinas siis suvel tehakse," avas autor tausta. Samuti lisas, et jäätist tal tegelikult külmikus pole.

Igati aus lugu ja väärikas järelkasv Kadrina räpparitele. Samuti on see Suvesaundi ajaloo jooksul vist esimene lugu, kus mainitakse Suvesaundi. Lahe!

19. ÖWL.
19. ÖWL. Foto: Marleen Paist

19. ÖWL – "Ainult sinule"

ÖWL on pop-folkartist, multiinstrumentalist ja laulukirjutaja, kes kirjutab, produtseerib ning salvestab kogu oma loomingu ise. Tema muusikat iseloomustavad emakeelse lüürika ja bluegrass‘ile omaste traditsiooniliste pillide sümbioos. Ta õpetab näppepille Ida-Virumaal Kiviõli muusikakoolis, kunagi osales aga Rakvere Linnanoorte Näitetrupis ning laulis Virumaa Poistekooriski. Samuti hoolitseb ta selle eest, et Lääne-Virumaa õitseks, istutades igal kevadel Kunda linnas ja Ubja külas hooajalisi taimi.

Lugu "Ainult sinule" on kahtlemata tänavuse konkursi kõige folgim lugu. See räägib autori sõnul meie kõigi ajatust soovist alati rohkem ja rohkem midagi tahta ja elumere lainetes aina suuremaid sihte võtta. "Enamasti kipub aga ununema, et kõige väärtuslikumad ja kallimad asjad on meie ümber juba olemas."

20. eslo & Ariana.
20. eslo & Ariana. Foto: Erakogu

20. eslo x Ariana – "Sinu number"

Kadrina kooli lõpuklassis õppiv eslo alustas räpisõnade kirjutamisega eelmisel sügisel ja on tänaseks YouTube‘i paisanud ka esimese EP jagu materjali. Suvesaundi tegemiseks ei pidanud ta biiti kaugelt otsima, selle tegi valmis mõttekaaslane marz Tapalt. Raudteelinnast on pärit ka Ariana, kes laulab tüdrukutebändis Triangel, kuid laenas poistele ühe lause jagu oma vokaali.

"Sinu number" on ehk selle konkursi kõige klubilikum pala. Jah, selline two-step‘iliku rütmiga kiire nõks ja kõrgeks töödeldud vokaalid on praegusel ajal väga in nii rannafestivalidel kui ka raadioeetris. Vana kooli meestel polegi muud rohkem kobiseda kui selle üle, et vanasti küsisid ikka poisid tüdrukutelt nende numbrit, mitte vastupidi.

21. RMP & TIMM.
21. RMP & TIMM. Foto: Vadim Koppel.

21. RMP & TIMM – "Saatuse mäng"

Teist korda Suvesaundil osalev Rait Laud on muusikat teinud juba 16 aastat. Mees suudab täita iga biitli kohuseid ehk siis mängib nii trumme, kitarri kui ka basskitarri ja laulda oskab ka. Leivanumbriks on siiski löökpillid. Viimastel aastatel on ta üha rohkem produtseerinud elektroonilist muusikat, kuid eelistab selleski kasutada naturaalseid helisid.

Mängulise poprokipala "Saatuse mäng" sõnad kirjutas valmis ja laulis sisse TIMM, kes on kirglik laulumees, muu hulgas karaokehuviline. Mänguline lugu räägib kohtumistest tantsuplatsil ja esitab elulisi küsimusi surematul armastus teemal.

22. Martin Kalmet (Double Martini).
22. Martin Kalmet (Double Martini). Foto: Kain Kalja

22. Martin Veem (Double Martini).
22. Martin Veem (Double Martini). Foto: Erakogu

22. Double Martini – "3 seconds of summer"

Naljaga pooleks võiks öelda, et eelmisel aastal esimest korda Suvesaundil osalenud Martin Kalmet on ennast vahepeal klooninud. Põline läänevirulane ühendas jõud Hiiumaalt pärit produtsendi Martin Veemiga, üheskoos loodi meloodiline ja kaasahaarav suvelugu, mis ühendab kidrapopi – üllatus-üllatus – breakbeat‘iga.

Tulemuseks üks lugu, kaks Martinit ja kolm sekundit suve. Hõljuv ja tantsuline biit ning popipaatosest nõretav esitus annavad kokku täitsa EDM-balladi, millel kummitama jäämise võimekus täitsa olemas.

23. Klaus.
23. Klaus. Foto: Erakogu

23. Klaus – "Yesterday"

Last but not least on noor biidimees Klaus, kes osales oma instrumentaalpalaga ka esimesel Suvesaundil. Kui toona esitatud "Scorpion" oli üsna konkreetselt uuema suuna trap, siis seekord treis Rakvere koolipoiss valmis biidi, mis vaatab ajas tagasi. Vana kooli hiphopi raudvaraks kinnistunud west coast‘ilike sämplitega õhuline instrumentaal "Yesterday" peaks panema häälepaelad sügelema igal vana kooli räpimehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles