Foto- ja mälestusteraamat tutvustab Viru-Nigula ajalugu

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Reede õhtul esitleti Viru-Nigula pastoraadis foto- ja mälestusteraamatut “Sild koduni”.

Raamatus on piltide kõrval kasutatud vanu ajalehesõnumeid, väljavõtteid endisaegseist talurahva kohtuprotokollidest, inimeste isiklikke mälestusi, sealhulgas mõne kodukandi kirjamehe mõtisklusi ning noorusajameenutusi.

Viru-Nigula Hariduse Seltsi liige Ene Ehrenpreis, kes on koos Pille Kajariga raamatu koostajaks, meenutas, et idee niisuguse raamatu väljaandmiseks tekkis juba ammu – see on olnud seltsi arengukavas üheksa aastat ehk selle loomisest saadik.

“Põhjuseks oli mure, mis saab kord vanadest fotodest, millega seotud lugusid ei oska enam keegi rääkida. Noored ei oska alati väärtustada oma esivanemate mälestusi ning sageli lõpetavad vanad fotoalbumid oma maise tee kas tuleriidal või prügikastis,” rääkis Ene Ehrenpreis.

Algul ei osatud kuskilt otsast alustada ning ideest oleks peaaegu loobutud, sest raske oli leida ühist lähtekohta pildivaliku tegemiseks ning polnud head ideed, millise tekstiga fotod tervikuks liita.

Lõpuks otsustati, et kui pildi kohta puudub konkreetne info, võiks seda siduda ka mõne samateemalise mälestuskilluga mõne teise inimese sulest.

“Eriti tänuväärseks allikaks 19. ja 20. sajandi vahetuse sündmuste valgustamisel osutus Vasta kooli endise juhataja Jakob Puusepa päevaraamat, mille sissekanded haakusid mõne pildiga väga ideaalselt,” ütles Ene Ehrenpreis.

Ta lisas, et raamatu koostamiseks materjalide kogumisega tegeleti pea kaks aastat, kuid lõplik valik tehti praktiliselt kolme päevaga. “Kui toimetaja ja kujundaja meie pildihunniku kätte said, ei olnud küll usku, et nad selles mingit tervikut suudavad hoomata. Kuid ometi olid just nemad need, kes andsid materjalile sobivad raamid, mida siis õhinaga korrigeerima asusime. Kujundusest lähtuvalt tegime lõpuks muudatusi ka piltide valikusse,” meenutas raamatu koostaja.

Foto- ja mälestusraamatu jaoks materjali kogumiseks käidi mööda valda ja räägiti kohapeal, mis plaanis. “Saime materjali Mahu, Kunda ja Selja külaseltsi kaudu. Paljud tahtsid pakkuda oma abi ajalooliste artiklite ja arhiivimaterjalide näol. Huvi tunti nii naaberkihelkonnast kui kaugemalt,” jutustas Ehrenpreis.

Ta lisas, et eksperiment oli põnev ja piltide ning mälestuskildude otsimine muutus kohati hasardiks.

Raamatu väljaandjaks on Viru-Nigula Hariduse Selts, selle kujundamiseks saadi toetust kohaliku omaalgatuse ning trükkimiseks LEADER-programmist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles