Vaade: Maksuamet viskab kaikaid pokkerimängijate kodaraisse

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Internet

Sel ajal, kui Leedus kuulutati pokker ametlikult spor­dialaks, peavad Eesti pok­kerimängijad võitlema ellujäämise pärast.


Kõigest paar kuud tagasi ei osanud keegi arva­ta, et maksu- ja tolliameti hoia­tu­sed Eestis litsentseerimata pokke­ritubadele teoks tehakse.

Praeguseks on aga tõepoolest ligi 200 musta nimekirja sat­tunud domeeninime blokeeritud, teiste hulgas ka Unibet, kes korraldab igakolmapäevast pokkeriturniiri telesõud "Kõik mängus", kus osaleb kuulsusi ja ka parlamendiliikmeid.

Loomulikult ei oleks saanud nii suur hulk domeene aastaid te­gutseda seadusevastaselt, järe­likult on nendest enamiku ebaseaduslikkus ilmselgelt fabritsee­ritud, ja seda uue hasartmänguseaduse tõttu, mis selle aasta 1. jaanuarist kehtima hakkas.

Ühiskonna seisukohalt on mui­dugi õige ohjata hasartmängusõltuvust, kuid Eesti pokkerimängijatele valmistab meelehär­mi tõik, et hasartmängude hulka on paigutatud ka pokker, mis tegelikult on oskusmäng.

On üli­malt häbiväärne, et ajal, mil Rah­vusvaheline Pokkeriföderatsioon (IFP) on eeldatavasti selle aasta aprillist kuulumas Maailma Mõttemängude Assotsiatsiooni (IMSA) liikmeskonda, alus­tati Eestis sõda pokkerispordi tõkestamiseks, võrdsustades seda kasiinomänguga.

Pokker on oskusmäng

Pokkeri prestiiž ühiskonnas on madal ilmselt seetõttu, et pokkeritoad asuvad enamasti kasiinodes. Kõik ju teavad, et kasiinos võidab masin, mitte inimene.

Kuid pokker ei ole mäng masina, vaid teise inimese vastu, kus pikas perspektiivis jääb võitjaks alati oskuslikum mängi­ja.

Miks pikas perspektiivis?

Et pok­keris ei ole mängijale kogu in­fo avatud nagu näiteks males, siis võib hea kaardijooksu korral võitjaks tulla ka kehv mängija, kuid seda ainult lühikese aja jooksul. Pikas perioodis, kui niinimetatud kaardiõnn ja vedamine tasakaalustuvad, tuleb võitjaks alati suuremate oskustega mängija.

Pealtnäha näilisele lihtsusele on pokker tegelikult psühholoogiliselt väga keeruline mäng. See on ka põhjus, miks võitvaks mängijaks saamine paljudel aastaid aega võtab.

Kui mina pokkeriga alustasin, ütles üks professionaal mulle, et ärgu ma enne paariaastast õppimist kasumi teenimisele mitte lootkugi.

Tol het­kel ei tahtnud ma teda uskuda, sest mäng tundus nii lihtne olevat. Nüüd aga, kui olen hobi korras mänginud-õppinud peaaegu neli aastat ja viimaks natu­ke raha teenima hakanud, tean, et tal oli õigus.

Et saada heaks pokkerimängijaks, ei piisa ainult mängimisest. Kõik professionaalid on virnade viisi läbi lu­genud pokkeriteemalisi raama­tuid ning õppinud analüüsima oma mängu.

Ühed olulisemad omadused pokkerimängija arsenalis on kannatlikkus ja distsipliin, milleta ei ole võimalik saada heaks män­gijaks.

Samuti tuleb endale puust ja punaseks teha niinimetatud bankroll mana­ge­ment ehk mängida õigete limii­tidega, vastavalt oma panga suurusele. Kui õigesti majandada, siis ei saa isegi algaja minna rahaga nulli.

Briti kirjanik ja Rahvusvahelise Pokkeriföderatsiooni juht Anthony Holden on öelnud: "Ükskõik kas see inimesele meeldib või mitte, paljastub tema iseloom pokkerilauas. Kui teised mängijad näevad teda läbi paremini, kui ta ise suudab teisi läbi näha, siis on viga ainuüksi temas endas. Kui ta ei ole ühtaegu võimeline ja valmis nägema iseennast sel moel, nagu teised seda teevad - koos kõikide vigadega -, siis jääb ta kaotajaks nii pokkerilauas kui ka elus."

Arenev spordiala

Pokker on praegu ko­gu maailmas kõige jõudsamalt arenev spordiala. Tänu internetile on selle­ga tegelejaid üle 100 mil­joni. Eestis on hetkel online-män­gijaid umbes 30 000, kellest paljudele on pokkerist saanud elu­kutse, millega teenitakse pere­le leib lauale.

Nüüdseks oleme aga kah­juks jõudnud punkti, kus niigi kee­rulises majanduslikus olukorras püütakse eestlastelt ära võtta võimalus teenida pokkeriga elatist või lisaraha. Kümned tuhanded eurod ja dollarid mängijate kontodel on blokeeritud.

Tahaksin teada, kas lugupeetud maksu- ja tolliamet hakkab ise ta­suma blokeeritud kontodega mängijate arveid? Või hakkab ta ise nende lastele süüa ostma?

Praegust olukorda Eestis on ka­jastanud ka mitu rahvusvahelist pokkeriportaali.

Coinflip.com kirjutab irooniliselt: "Saame näha, kui efektiivseks osutub niinimetatud illegaalsete sa­i­tide blokeerimine, kuid sellelaadne käitumine meenutab pigem Põhja-Koread või Iraani, mit­te aga Euroopa Liidu liikmes­riiki ..." Nii et taas kord õnnestus Eestil negatiivsel moel kuulsust koguda.


Pokkerimängijad oskavad olla kannatlikud. Ent on äärmiselt kahju, kui peame ootama senikaua, kuni mõni noor ja andekas Eesti mängija pokkeri maail­mameistrivõistlustelt esikohaga naaseb.


Just nii juhtus hispaanlastel, kui nende Carlos Mor­ten­sen 2001. aasta võistlustel esiko­ha saavutas. Plass lugu küll, kui eestlasest maailmameister on sun­nitud rahvusvahelistele reporteritele tunnistama, et tema kodumaal on pokkerimängijad põlu all.

Artikli autor on vabakutseline loov­isik ning soovib jääda anonüümseks, et mitte rikkuda suhteid Eesti Kultuurkapitaliga. Toimetusele on autori nimi teada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles