Juhtkiri: Juured ja latv

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeste tantsupidu 2 "Elementaalne".
Meeste tantsupidu 2 "Elementaalne". Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Hiljuti uhkelt peetud meeste tantsupidu tõi Rakverre lisaks tuhandetele poistele, noormeestele ja meestele ka tuhandeid nende üle uhkust tundvaid emasid, pruute, abikaasasid ja vanaemasid.

Nii palju hästi tantsivaid mehi, kes neidudele ja daamidele õhtuti peotelgis tantsukutseid esitasid, naljalt ühelgi simmanilaadsel üritusel ei kohta.

Ja mis samuti märkimist väärt - enamik neist pidas end ka väärikalt üleval ja ajas arukat juttu.

Hoolimata sellest, et seljataga olid pikad trennipäevad vihmas ja tuules.

Nii palju rõõmsaid nägusid ning sellist viisakat ja ühtehoidvat käitumist pole siinkandis tükk aega nähtud.

Mis puutub aga kulminatsiooni, tantsuetendustesse, siis leidus ka neid, kes ei mõistnud, miks põrguvürst tantsu sisse pandi, miks mõnes laulus vägisõnu tarvitati ja miks rahvariietes meeste vahel kontrastina sibasid sifoonhõlstides lauljannad.

Kohati mustrist välja minevad tantsumeesterivid võib aga andeks anda, kui keskenduda esinejate entusiasmile.

Meeste tantsupidu on üks võimalus rääkida tähtsatest asjadest tantsu kaudu: rääkida mehest ja maast, tuletada meelde elu põhiväärtusi.

Kui vaadata asja konfliktialti maailma seisukohast, siis oleme eestlastena oma laulva revolutsiooni ja tantsivate meestega lausa anakronistlikult positiivse ellusuhtumisega rahvas, kes toetub tulevikupürgimustes paljude eelmiste põlvkondade vaimuvarale, lisades sinna värskeid noote.

Rahvus püsib, kui tal on tugevad juured ja ta kasvatab targalt oma latva.

Kui meeste tantsupeol tantsivad vanaisad, isad ja põlvepikkused poisikesed ning naised-emad-õed-tütred vaatavad neid rõõmsa lugupidamisega, kui nad tõusevad peo lõppedes tänust ja lugupidamisest püsti ning mehed skandeerivad tribüünide eest mööda marssides: “Naised, naised!”, siis küllap kinnitab selle hetke ülevus üksjagu eesti pere ühtehoidmist ja alustalasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles