Juhtkiri: Vastuvõtureform

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maavanem Einar Vallbaumi Eesti vabariigi aastapäevale pühendatud vastuvõtt Rakvere teatris.
Maavanem Einar Vallbaumi Eesti vabariigi aastapäevale pühendatud vastuvõtt Rakvere teatris. Foto: Meelis Meilbaum

Reformierakonna ridades riigikokku kandideeriva Lääne-Viru maavanema Einar Vallbaumi otsus osa omavalitsusjuhte ja siit riigikokku valituid oma vastuvõtule mitte kutsuda tekitas maakonna koorekihis palju kõneainet ning ühtlasi peeti seda sammu märgiks sellest, et maavanem kasutas vastuvõttu ära oma valimispropaganda huvides.

Virumaa Teataja andmetel ei saanud pea­le endise maavanema Urmas Tamme kut­set ka näiteks Rakvere linnapea Andres Jaadla, riigikogu liige Indrek Saar ja omavalitsusliidu endine juht Toomas Väinaste.

Mittekutsutud leiavad, et maavanema vastuvõtt kujunes reformierakonna peoks, kuhu Vall­baum kutsus vaid enda po­tentsiaalsed valijad, jättes eemale need, kes tema poolt häält ei anna.

Einar Vallbaum põhjendas oma valikuid aga tõigaga, et sel vastuvõtul väärtustatakse neid, kes kohalikku elu rikastanud ja arendanud pigem südame kui ametist seatud kohustuse kaudu. “Ametimehed ja poliitikud tulevad, vahetuvad ja lähevad. Isamaa väärtus seisneb aga nendes, kes jäävad. Sel põhjusel olengi kutsunud vabariigi sünnipäeva tähistama need head ja tublid inimesed, kellele sel viisil ka tänulikkust ja tunnustust avaldada,” põhjendas maavanem enne vabariigi aastapäeva, lisades, et ta ei näe põhjust ja tal ei ole ka kohustust kutsuda üritusele kogu Virumaa poliitilist korpust - see on Eesti rahva, mitte valitud meeste pidupäev.

Üldiselt ei ole riigikantselei protokolliosakonna juhataja Ülle-Marika Põldma sõnul maavanema vastuvõtu puhuks kehtestatud täpset etiketti, keda tuleks vastuvõtule kutsuda, vaid lähtuma peaks heast tavast ja lihtsalt viisakusest. Nii et kui pidu peetakse Rakveres, on Põldma hinnangul ülimalt ebaviisakas Rakvere linnapea kutsumata jätta. Põldma arvas, et tegemist on maavanema apsuga ja elementaarse viisakuse puudumisega.

Rakvere linnapea vastuvõtule olid tavapäraselt kutsutud linnavolikogu liikmed, Rakverest pärit riigikogu liikmed ja linna aukodanikud ning teenetemärkide kavalerid nende erakondlikust kuuluvusest hoolimata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles