Riigikool viis Rakvere volikogu kohtuteele

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigigümnaasiumi rajamisele Rakvere gümnaasiumi hoonesse avaldasid kevadel toetust ka gümnasistid ise.
Riigigümnaasiumi rajamisele Rakvere gümnaasiumi hoonesse avaldasid kevadel toetust ka gümnasistid ise. Foto: Marianne Loorents

Ekslinnapea, Rakvere linnavolikogu keskerakondlasest liige Andres Jaadla pöördus eile linnavolikogu vastu kohtusse.

Kohtusse pöördus ta seetõttu, et linnavolikogu jättis menetlemata tema esitatud vaide, mis oli seotud tulevase riigigümnaasiumi asukohaga. Andres Jaadla ütles, et kohtusse pöördumiseks oli tal 30 päeva, mis oleks täis saanud esmaspäeval. “Esitan kaebuse, sest ei pea põhjendatuks, et minu vaie jäeti läbi vaatamata,” märkis ta.

“Päris nii ikka asju teha ei saa, et osast inimestest üle sõidetakse,” kõneles Jaadla. Ta märkis, et ei ole otseselt riigigümnaasiumi loomise vastu, kuid Rakveres ei ole toimunud argumenteeritud arutelu selle asukoha suhtes.

“Konstruktiivsed üleskutsed algatada volikogus sisuline diskussioon jooksid kõik liiva,” lausus Jaadla.

Konstruktiivsed üleskutsed algatada volikogus sisuline diskussioon jooksid kõik liiva.

Kui Jaadla on Rakvere poliitikas opositsiooni poolel, siis linnavalitsuses reformierakonda esindav Marti Kuusik rääkis, et on korduvalt püüdnud saavutada küsimuse sisulisele arutelule seadmist koalitsioonis. “Kahjuks ei olnud teise vaatenurga esindajad valmis võistlevaks ideede võrdluseks ja ühtegi koosolekut ei sündinud,” sõnas Kuusik.

Ta nentis, et väga suure mõjuga otsus, nagu riigigümnaasiumi loomine seda on, peab olema väga tugevalt motiveeritud, tänaseni ei ole aga esitatud ühtegi esimese järgu argumenti Rakvere gümnaasiumi ajaloolise maja mittekasutamiseks.

“Asja juures on eriti kummastav see, et meie maa sool, koolide juhtkond, kes peaks eriti tundlikult käsitlema vaimse pärandi teemat, ei käitu antud küsimuses tõeliste haridustegelastena. Kui Rakvere suurima kooli direktor arvab, et oleks mingi eelis, kui “keskkond oleks vaba ükskõik mis hoone pärandist”, siis hoian küll peast kinni,” kõneles Marti Kuusik.

Erinevalt koolidirektorist leiab riigigümnaasiumi toetusgrupp, kuhu nii Jaadla kui ka Kuusik kuuluvad, et Rakvere gümnaasiumi ajaloolise hoonega seotud pärand ei ole mitte taak, vaid plussmärgiline kapital, mille kasutamine on tark tegu, mittekasutamine aga ebaperemehelikult raiskav ja vastutustundetu. “Kõik ehituslikud ja korralduslikud küsimused on lahendatavad, see on tahtmise asi,” lisas Kuusik.

“Kuna võimalused jõuda laua taga rahuldavale tulemusele ammendusid, viib Andres Jaadla täna [eile] asja edasi halduskohtusse ja tõenäoliselt läheb küsimus otsustamisele uues volikogus,” lausus Marti Kuusik.

Rakvere linnavolikogu esimees Toomas Varek ütles, et küsis Andres Jaadla esitatud vaide menetlemise kohta nõu juristidelt. Vaide menetlemata jätmise põhjenduseks toodi tõik, et Jaadlal oli volikogu liikmena võimalus kõikidest aruteludest osa võtta, paraku ta aga seda ei teinud ega osalenud ka volikogu istungil, kus teema jutuks oli.

Koalitsiooni käitumine pani aga Marti Kuusiku pettuma reformierakonna poliitikas, ning kuigi oravapartei teatas, et Kuusik kandideerib oktoobrikuistel valimistel taas nende nimekirjas, on mees ise teist meelt.

“Otsustasin minna valimistele EKRE ridades, kes toetab täielikult ideed rajada riigigümnaasium ajaloolise maja baasil, nii et sinna juurde tehakse vajalikud nüüdisaegsed juurdeehitised laboriteks,” ­ütles Kuusik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles