Kooliaasta alguses tuleb lapsele liiklusreeglid meelde tuletada

Eva Samolberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed peavad liikluses tähelepanelikud olema.
Lapsed peavad liikluses tähelepanelikud olema. Foto: Meelis Meilbaum

Eestis juhtub igal aastal sadu õnnetusi jalakäijatega. Algkooliealistel lastel on risk jalakäijana õnnetusse sattuda kaks korda suurem kui vanematel koolilastel ja täiskasvanutel.

Laste liikluskäitumisest jalakäijana tulenevad suurimad liiklusõnnetuste riskitegurid on sõidutee ületamine reguleerimata ülekäiguradadel või ristmikel selle ohutuses veendumata, foorinõuete eiramine ning läheneva sõiduki kauguse ja sõidukiiruse vale hindamine.

"Lapsed on ohutu liiklemise nõuetega enamasti kursis, kuid reegleid paneb unustama näiteks kiire elutempo – kooli ja huviringi ruttamine, sõprade mõju ja tähelepanu hajutavad seadmed, nagu mobiiltelefon ja kõrvaklapid," selgitas maanteeameti ennetustöö osakonna ekspert Eve-Mai Valdna.

Jalakäija on vähekaitstud liikleja ning õnnetuses jääb ta alati kannatavaks pooleks. Lapsevanema õige eeskuju ning koos ohutu liiklemise harjutamine aitavad lapse kooliteed turvalisemaks muuta, kuid oluline roll laste liikluskäitumisele on ka teistel täiskasvanutel, kes oma käitumisega liikluses laste otsuseid mõjutavad.

5 nõuannet, mida lastevanematel tasub lapsele aeg-ajalt meelde tuletada

  • Ole tähelepanelik ja mõtle, kus ja kuidas on ohutu teed ületada!
  • Peatu ja vaata alati, enne kui teele astud – sõidukid ei saa kohe pidama! 50 km/h sõidukiirusel on peatumisteekond kuival asfaldil ligi 28 m, märjal 38 m ning lumisel 62 m.
  • Püüa saavutada autojuhiga silmside!
  • Tee ületamisel ära tegele muude asjadega!
  • Varu liiklemiseks aega!
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles