Viru-Nigula veeprojekti tööd on jõudnud lõppjärku

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru-Nigula.
Viru-Nigula. Foto: Arvet Mägi

Viru-Nigula alevikus lõppes vee- ja kanalisatsioonitorustike vahetus, valmis ka uus biopuhasti. Veevarustus paraneb elanike jaoks oluliselt, kuid neil tuleb arvestada ka ebamugavustega – veehinna olulise tõusuga.

Tööde käigus paigaldati Viru-Nigula alevikus 3,5 kilomeetrit vee- ja 3,7 kilomeetrit isevoolset kanalisatsioonitorustikku.

“Torutööd on nüüd kõik tehtud, reoveepuhasti, mis ehitati uus, töötab tõrgeteta,” rõõmustas Viru-Nigula vallavanem Ervins Veitsurs.

Rajati ka uus puurkaevpumpla ning rekonstrueeriti ülepumpla.

“Puurkaevpumplale tuleb veel muretseda seadmed, sealhulgas veetöötlusjaama rajamiseks ning paigaldada need, samuti puhastada biotiik,” nimetas Veitsurs.

Vallavanema sõnul käivad praegu haljastustööd ja kui ilma peab, saavad need tehtud juba tänavu, aga võimalik, et tuleb jätkata siiski kevadel.

“Midagi jääb ikka järgmisesse aastasse ka, sest muru seemet enam ju ei külva,” tõdes Veitsurs. Asfalteerimisega loodetakse valmis saada veel tänavu sügisel.

Veemajandusprojekti kogumaksumus on ligi 1,8 miljonit eurot, millele lisandub käibemaks. Ühtekuuluvusfondi ja Euroopa Regionaalarengu Fondi toetussumma on üle 1,4 miljoni euro, ülejäänu on valla omaosalus. Ehitaja on AS Merko Infra.

Tööd peaksid lepingu järgi lõppema 2013. aasta mais.

1. novembrist kerkib Viru-Nigula alevikus veehind üle 70 protsendi ja kanalisatsiooniteenuse tasu umbes 40 protsenti.Veemõõtja olemasolu korral tuleb siis tasuda koos käibemaksuga 1,22 eurot kuupmeetri vee eest ning reovee ärajuhtimise ja puhastamise eest 92 senti kuupmeeter. Kui veemõõtjat ei ole, on veehind 5,52 eurot ning kanalisatsiooniteenuse eest tuleb maksta 4,16 eurot inimese kohta kuus.

Esialgu oli kavas veevarustuse ja kanalisatsiooniteenuste hindu tõsta juba augustis, kuid see otsustati edasi lükata. “Inimestel oli seoses torutööde ja veekatkestustega niigi ebamugav,” põhjendas vallavanem.

Hinnatõus on seotud ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni torustike ning rajatiste rekonstrueermise ja ehitamisega.

Tööde omaosaluse katteks on vald võtnud keskkonnainvesteeringute keskusest laenu, mis tuleb tagasi maksta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles