Noorte suusahooajale joon alla

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uhtna põhikooli õpetaja Jüri Kruus (keskel) on üks neist, kes Lääne-Virumaa suusahuvilisi lapsi sportlasteks treenib.
Uhtna põhikooli õpetaja Jüri Kruus (keskel) on üks neist, kes Lääne-Virumaa suusahuvilisi lapsi sportlasteks treenib. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Lumerohke talv tõi rõõmu rohkem kui sajale noorele suusatajale, kes Lääne-Virumaa suusaklubides seda rasket, aga kaunist ala harrastavad.


Läinud laupäeval Tamsalus peetud suusavõistlusega pandi punkt Lääne-Virumaa suusahooajale, mis tõi noorte võistlusklassides maakonda üleriigilistelt võistlustelt ühtekokku 30 medalikohta.


Kõige sagedamini tõusid Eesti MV ja ETV ja Swedbanki noortesarjas pjedestaalile Tamsalu AO suusaklubi noored, kes on aastaid suusatamisega tegelnud, viimase talve aga harjutanud uue treeneri Ilmar Udami käe all.

"Suusatalv oli võrratu, 5. detsembril tulime Soomest esimese lume laagrist ning sellest alates oleme saanud koduradadel treenida, ükski trenn pole lume või radade puudumise tõttu ära jäänud," rõõmustas Udam.

Tema sõnul on Tamsalus tõsiselt harjutajaid viieteistkümne ümber, juhendamisel lööb Udami kõrval kaasa ka endise sprindiässa Pavo Raudsepa pere. "Ilus talv on suusatajaid rühma juurde toonud ja uueks hooajaks plaanime neid veelgi võtta."

Areng silmaga nähtav

Oma väljaminekutelt on suusatamine kallis spordiala ning nõuab suusaklubi, omavalitsuse ja Eesti suusaliidu toetuse kõrval ka lapsevanemate panust, mis võib ulatuda tuhande kroonini kuus.

"Tulevase talve eel ongi probleemiks majandamine, sest suusaliit ei saa enam toetada meie suusaklassi," tõi Udam välja ühe mure. "Tõenäoliselt peame kokku hoidma suviste laagrite korraldamisel, tegema neid Otepää asemel kodukandis, kus aga pole vajalikke tingimusi rullsuusatreeninguteks."

Sõmeru spordiklubi suusatreener Malle Rohtla, kelle juhendamisel harrastab suusatamist Sõmeru ja Rakvere linna koolide tosin õppurit, jäi samuti lõppenud hooajaga rahule.
"Võrreldes kahe eelmise talvega on edasiminek märgatav, kõik noored arenesid ja tegid häid sõite," rääkis Rohtla. "Väikestel klubidel nagu meie on küll raske suurtega konkureerida, sest noortesport on Eestis tipptasemele läinud, aga üritame oma võimaluste piires parimat."

Malle Rohtla loodab, et korralikud lumeolud ning see, et kooli kehalise kasvatuse tundides suusatamisega tutvust tehakse, meelitavad lapsi enam ka suusatrenni. Uueks hooajaks tahabki ta gruppi täiendada, eeskätt Vinni lastega.

Põhiliseks treeningupaigaks on Sõmeru klubi suusatajatel Mõedaku spordibaas, kuhu treener nad oma väikebussiga kohale sõidutab. Porisel ajal saab kasutada Sõmerul saali ja koolimajas teha jõuharjutusi. Suviti käiakse Otepääl laagris.

"Kui rühmas on väga andekaid noori, siis soovitan põhikooli lõpetamise järel minna neil Audentese spordikooli suusaklassi, kus nad saaksid paremal tasemel treeninguid ja õpetust," lisas Rohtla.

Noorte suusatamist edendavad kahe nimetatud klubi kõrval veel Lääne-Virumaa suusaklubi grupid Põlulas ja Uhtnas (ühtekokku 40 last), klubi Männikumägi Tapal (28), Ebavere suusaklubi Väike-Maarjas (12).

"Vaikselt tegutseme, nii nagu võimalusi on, trennid on viis korda nädalas, suvel teeme spordilaagreid," rääkis ajakohase olmehoone saanud Ebavere suusakeskuse radadel Väike-Maarja valla suusalapsi treeniv Urmas Kullas. Vahepealsed lumeta talved tegid tema sõnul küll meele nukraks, aga tänavune, mil Ebaveres lund 19. novembrist alates tänaseni, oli lausa imepärane.

Huvi püsib, kui lund on
"Männikumäe klubis teevad lapsed sporti enda jaoks, meil ei ole eesmärgiks see, et neid C-vanuseklassis Eesti meistriks treenida," tunnistas Tapal koos abikaasa Railiga üle kümne aasta suusa- ja orienteerumishuvilisi treeniv Kuno Rooba. "Aga mõistagi toetame last igati, kui ta peaks kasvama tippsportlaseks."

Tapalased harjutavad Männikumäel, kus Kuno Rooba hinnangul on algajate jaoks isegi liialt nõudliku reljeefiga rada. Enne lume tulekut tehti väljasõite Valgehobusemäele, kus oli kunstlumega kaetud rada.

Maksimaalselt suudaks Roobade pere oma hoole alla võtta poolsada suusahuvilist. Nii suurt hulka arvatavasti tulemas pole, sest suusatamine on raske spordiala nii õpilasele kui ka treenerile: põhiline ettevalmistus käib õues ning vajab huvi säilitamiseks huvitavat treeningute ülesehitamist ja motivatsiooni.

"Võrreldes viie aasta taguse ajaga on lapsi praegu palju raskem suusatrenni saada, arvuti taga on ju palju mõnusam aega veeta," tõdes Põlula kooli lapsi treeniv Lääne-Virumaa suusaklubi treener Madis Rohi. "Sundida ei saa kedagi, aga õnneks on neid, keda ala huvitab, ning kui on lund, siis elame edasi."

Rohi arvates tuli ja tuleb suusaklubidel teha elus püsimiseks valikuid: millistele võistlustele sõita, kas osta uusi suuski, saapaid, keppe, suusamäärdeid või korraldada laagreid. Teisisõnu tegutseda oma eelarvest lähtudes. Ning olla tänulik neile, kes suusatamist heast südamest toetavad.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles