“Minu Eesti” mõttetalgud koguvad osalejaid tasapisi

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Proovitalguid peeti Rakveres Lääne-Virumaa keskraamatukogus.
Proovitalguid peeti Rakveres Lääne-Virumaa keskraamatukogus. Foto: Tiina Kriisa

Homme kogunetakse "Minu Eesti" mõttetalgutele, et üheskoos arutades aidata kaasa elu paremaks muutmisele. Seni on aga ennast talgutele registreerinud oodatust vähem inimesi.


Lääne-Virumaal on "Minu Eesti" kodulehe andmeil registreeritud 39 mõttekoda, millest enamik on ametlikud mõttekojad, kuid leidub ka üksikuid omaalgatuslikke kodasid.


Teiste seast eristuvad Kadrina vallas Loobu külas registreeritud mõttekoda Isasõbrad ja Väike-Maarja vallas Simuna alevikus kirja pandud koda Virumaa Jahimehed - need on kaks Lääne-Virumaa koda, kus eilse seisuga olid kõik mõtlejate kohad täidetud.

Omaalgatusliku mõttekoja Isasõbrad kojavanem, riigikogu liige Indrek Saar ütles, et nende mõtlejate näol on tegemist ühe seltskonna aktiivsete inimestega, kes on osalenud meeste tantsupeol ja punk laulupeol ning kellel nüüd tuli mõte ennast kokku võtta ja mõtlema asuda. Ikka samal eesmärgil, kuidas elu paremaks teha nii oma vahetus naabruses kui ka Eestis laiemalt.

Vale ajastus
Indrek Saar leidis, et kui meil sellised talgud korraldatakse, võiks neist ka tulu olla, ning avaldas lootust, et tuleb häid ideid, mida üles korjata.

"Iseenesest ma ei arva, et meil oleks mingit uut ja väga huvitavat vormi, mis otsuste tegemisel asendaks parlamentaarset demokraatiat, aga kui parlamentaarset demokraatiat on vaja tagant utsitada, siis selle jaoks on rahumeelsed versioonid väga teretulnud," lausus ta. Isasõbrad arutlevad teemadel "Eesti maine", "Väärtused ja kultuur" ja "Mobiilsus ja transport".

Lääne-Virumaa keskraamatukogu kojavanem, arendusspetsialist Tiina Kriisa arvas mõttetalgutest, et kui mitte midagi ei tee, siis ei juhtugi midagi. Samas ei olnud ta esialgu väga optimistlik selle suhtes, mis välja tuleb, sest ajastus on vale.

Võrdluseks tõi ta eelmisel aastal mai alguses korraldatud prügikoristuse, mis ilusate ilmadega tõi välja tuhandeid inimesi. "Aga praegu on kolm vaba päeva järjest, ilusad ilmad, inimesed sõidavad ära, see on üks põhjus, miks nad ei tule," nentis Kriisa.

Teise põhjusena, miks inimesed mõttetalguid võivad peljata, pakkus ta välja hirmu sattuda tähelepanu keskpunkti ja jääda kuidagi rumalaks. Ja paraku julgeb suur osa kodanikest rääkida ainult sellest, mis kõik valesti on.

Siiski tärkas Kriisas eile lootus, et üritus õnnestub, sest inimeste senine leige huvi asendus aktiivse registreerumisega.

Keskraamatukogus mõeldakse teemadel "Tervis, sport ja sisukas vaba aeg", "Väärtused ja kultuur" ja "Mobiilsus ja transport".

Tullakse registreerimata
Lääne-Viru maavalitsuses asuvas mõttekojas tuleb teema "Valitsemiskultuur" all arutusele ka maakonna edasine hariduskorraldus kavandatava põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse eelnõu valguses, sest lähiaastail ootab maakonda ees õpilaste arvu märgatav vähenemine ja sellega seoses paratamatud muudatused koolivõrgus.

See tähendab koolivõrgu ümberkujundamist, mis on ühtlasi üks uue põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse ellukutsumise vajadusi.

"Samas on minu arvates hariduselu kavandamisest kõrvale jäänud suur osa inimestest, keda see samuti puudutab, nagu lapsevanemad ja õpetajad, hoolekoguliikmed või õpilased ise," ütles mõttetalgutel kojavanema rollis üles astuv maavanem Urmas Tamm.

"Kuigi riik kehtestab eelnõu kohaselt gümnaasiumide teeninduspiirkonnad, saame ka ise protsessi kujundamisel kaasa rääkida. Just niisuguse võimaluse mõttetalgutel huvilistele välja pakumegi," jätkas ta.
Veel arutatakse teemade "Tervis, sport ja sisukas vaba aeg" ja "Linnaelu" üle.

"Teeme ära! Minu Eesti" kommunikatsioonitoimkonna juht Anneli Ohvril rääkis, et praegu on interneti kaudu mõttetalgutele end registreerinud 5377 inimest.

Kui paljud on oma osalusest teada andnud raamatukogude ja kojavanemate kaudu, seda ta ei teadnud, täpne arv selgub 1. mai õhtuks, kuid kojavanemad on mõtlejate kaasalöömise suhtes üsna optimistlikud.

"Tegelikult oleme veendunud, et 1. mail tullakse lihtsalt kohale eelnevalt registreerimata. Põhjuseid on mitu, näiteks registreerimine on tülikas, tahetakse viimase hetkeni valida, millisesse kotta minna," selgitas Ohvril.
Varasemas pressiteates on "Minu Eesti" toimkond kajastanud ühe uuringufirma tulemusi, mille järgi on mõttetalgutele tulemas rohkem kui 65 000 inimest.
Kuid sellest on Ohvrili sõnul märksa olulisem, millise tulemuse mõttetalgud annavad.

"Oluline on, et mõttetalgud toimuvad, inimesed saavad koosmõtlemise kogemuse ja et sellest kasvaksid välja uued projektid," märkis kommunikatsioonitoimkonna juht Anneli Ohvril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles