Mere tagant saabub Trassi ja Lennukiga “Oma saar”

Inna Grünfeldt
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen lavastusest "Oma saar".
Stseen lavastusest "Oma saar". Foto: Irina Mägi / Meie Maa

Rakvere teatrisse jõuab pühapäeval, 28. aprillil kell 19 Urmas Lennuki näidend “Oma saar”, Kuressaare linnateatri lavastus, mille on lavale toonud kunagine Rakvere teatrijuht Raivo Trass.

Kui mitu korda sadade aastate jooksul on oldud sunnitud Eesti pinnalt põgenema, pakku minema, ära sõdade ülekohtu ja ränga ikke eest, üle mõistuse vaesuses vaevlemise eest. Neid kordi on olnud lugematuid, iga leibkonna kohta liiga palju ...

“Tegevus toimub aga nüüdisaegses Eestis ja kõneldav tekst pärineb tervenisti meie viimaste aastate ühe kõige produktiivsema ja sisukama näitekirjaniku sulest. Kõige hämmastavam on aga, kui täpselt teater ja dramaturg on suutnud tabada just tänapäeva Eesti ühe põletavaima probleemi – kodumaalt lahkumise: kes tööle, kes õppima, kes õnne otsima ja kes lihtsalt elumuredest eemale,” on “Oma saare” kohta kirjutanud Jaak Allik Postimehes ja nentinud, et Raivo Trassi viimaste aastate suuremad õnnestumised ongi seotud Kuressaare linnateatriga.

“Raivo Trassi režii konarliku naivismi ja peenema distantseerituse sulam loob head eeldused tragikomöödiaks, mida nii oma hingepõhjas kui ka oma suguvõsaga suheldes kogenud küllap iga eestlane, mitte üksnes saarlased,” kirjutas Pille-Riin Purje Sirbis.

Lavastaja Raivo Trass ütles, et loos pole kurbust ega tragöödiat, küll aga põletav küsimus, miks ma olen, ja probleem, kas jääda saarele ja mis sellest saarest üldse saab.

Raivo Trass ja Urmas Lennuk on koostööd teinud varemgi, selle loo ja lavastuse idee said nad Aadu Hindi jutust “Oma saar”, mis räägib saarlaste põgenemisest mujale laia maailma. “Mõtlesime, et see on täiesti tänapäevane tükk,” sõnas Trass.

“Oma saare” kunstnik on Toomas Hõrak. Mängivad Piret Rauk, Peeter Tammearu, Andres Raag (Tallinna linnateater), Janek Sarapson ja Gerlin Kruuser või Airike Vipp.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles