Naine ja mees otsivad kohta sigade seas

Inna Grünfeldt
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liina Tennosaar ja Indrek Taalmaa lavastuses "Sigade seas".
Liina Tennosaar ja Indrek Taalmaa lavastuses "Sigade seas". Foto: Teater Endla

Pärnu Endla etendab Rakvere teatris 6. mail kurbnaljakat draamat “Koht sigade seas”, osades Liina Tennosaar ja Indrek Taalmaa.

Tõestisündinud loo põhjal Athol Fugardi näidendi tegevus algab 1950. aastate keskpaigas ühes väikeses külas, kus juba kümme aastat varjab ennast sigalas Nõukogude armeest põgenenud Pavel Navrotski. Tema ainuke kokkupuude välismaailmaga on truu abikaasa Praskovja, kes sigalast väljaspool etendab leinavat leske. Möödub palju aastaid enne kui Pavel leiab endas jõu ja julguse välismaailmaga vastamisi seista ja taas taevatähti silmitseda.

Lavastaja Enn Keerdi sõnul on “Koht sigade seas” lugu võimust, hirmust ja vabadusest ühiskondlikul tasandil. Aga sama palju on see lugu üksikisiku võitlusest oma seesmiste deemonitega. Lõpuks on see lugu eeskätt armastusest, mis kestab kõige karmimatest välistest tingimustest hoolimata aastakümneid.

Liina Tennosaare kinnitusel on näidendi sisu ühelt poolt küll kurb ja isegi traagiline, aga teisalt kirjutatud nii, et kohati on hoopis väga naljakas: “Meid endidki ajasid proovides mingid asjad ehk liigagi sageli naerma. Ka saalis saab mingitel hetkedel tõenäoliselt väga lõbus olema.”

Indrek Taalmaa, kes on ise kaks aastat Afganistanis Nõukogude armee koosseisus sõdinud: “Tunne, kus ühel hetkel mõtled, et milleks kogu see jama minu ümber, mul on olemas oma kodu, lähedased, tahan olla seal, ma ei talu mingit sõda, on mulle väga tuttav. Ja paljud inimesed ei olegi üldse võimelised sõjas osalema. Ma saan sellest mehest väga hästi aru. Ka need inimesed, kel sõjakogemus puudub, saavad etendust vaadates emotsionaalselt rikkamaks. Ehk aitab see neil paremini mõista nii ajalugu, teisi inimesi kui iseennast.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles