Kogukas kännumees valvab Emumäge

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kändudest mees valvab Emumäge
Kändudest mees valvab Emumäge Foto: Teet Suur/ Virumaa Teataja

Rakke valla keskkonnatöötaja Hando Kuntro ehitas mitme meetri kõrguse koguka kändudest mehe, kelle ta ristis Emumäe valvuriks.

"Korralik, kummis rinnaga, uhkust täis eesti mees," kirjeldas Kuntro oma kätetööd. Kavas oli kännumees ehitada kolme meetri kõrgune. "Sellele jääb vist pisut alla, aga kui ta püsti tõuseks, oleks ta kindlasti veelgi suurem," arvas meistrimees.

Plaan Emumäele kevadel põhjaliku remondi läbinud kännumaja kõrvale mees ehitada tekkis tal äkki. "Siia ta sobib hästi, on nagu Emumäe valvur," ütles Kunt­ro, kes oma kätetööle eraldi nime pole mõelnud.

Ideed töö käigus
Ka seda, milline kuju täpselt peab välja nägema, kujutas ta enne ehitama hakkamist ette vaid häguselt. "Palju tuli töö käigus. Selliseid asju ma ette ei joonista, hakkan otsast tegema ja siis selgub, mis täpselt välja tuleb," rääkis ta.
Küll aga liiguvad Hando Kuntro mõtted juba selles suunas, et kännumees päris üksi seisma ei jääks.

Võib saada kaaslase
"Siinsete paikadega on seotud palju Kalevipoja legende, keegi ju ei tea täpselt, milline vägilane välja nägi.

Nii võib mehegi muinasjutuliseks mõelda. Näiteks kuidas ta üldse Emumäele sai - ilmselt hobusega. Et hobune kiiremini lendaks, võiks tal olla kari hunte sabas. Kalevipoja legendidele mõeldes võiks mehele seltsiks olla siil, kes sosistab, et ära mõtle oma peaga, kuula head nõu," mõtiskles Kuntro, kes veel ei oska öelda, millised ideed ja kunas teoks saavad.

Mehe ehitamiseks vajalikud kännud kogus Kuntro koos tütar Kerliga talvel Peetla rabast, kust Kalevipoja hobuse kraabitud mullast olla legendi järgi Emumägi tekkinud.

Kuigi enamasti kändudest, on nuia käes hoidva mehe tegemisel kasutatud ka jämedaid pikki oksi. "Puit teeb ehitise tugevamaks, muidu jääb see väga vedel. Ja on ju mehe jaladki kõverast männioksast tehtud," kirjeldas ta.

Hando Kuntro sõnul võttis kuju juures kõige rohkem aega pisikeste asjade väljamõtlemine ja viimistlemine, näiteks tuli mõelda, mida mees peaks käes hoidma või millest ja kuidas teha tema jalad. "See on nagu majagi puhul, et karp saab kiiresti püsti, aga siseviimistlus võtab aega," võrdles Kuntro.

Kuigi kännuskulptuur on olnud püsti juba mõnda aega, siis ei saa Hando Kuntro veel öelda, et see on päris lõplikult valmis, mõni asi vajab veidi viimistlemist. "Olen lubanud, et jaanipäe­vaks on mees selline, nagu olema peab, ja seda lubadust suudan pidada küll," kinnitas ta.
Emumägi on Rakke valla tähtsaim turismiobjekt, mida mõnel päeval külastab ka üle saja inimese.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles